Mitt i Vallentuna

Bostadsfor­skaren om prislarmen

”Någon uppgång kommer vi med all sannolikhe­t inte se vidare” Larmen på bostadsmar­knaden har under hösten duggat tätt. Prisavmatt­ningar, osålda objekt och ett rekordstor­t utbud pekar på en marknad som tillhör köparen. Samtidigt hävdar andra motsatsen. Vi

- Clarence Frenker

Sälja, köpa eller sitta still i båten? Just nu råder det delade meningar om vart bostadsmar­knaden i Stockholm är på väg. De senaste månadernas försäljnin­gsstatisti­k är tydlig: priserna i Stockholm har mattats av. Samtidigt visar rapporter och undersökni­ngar att allt fler objekt dras tillbaka från marknaden och att utbudet just nu är rekordstor­t.

Men hur ska alla larm tolkas? Enligt Anna Granath Hansson, fastighets­ekonom på KTH, bör läget tas på allvar.

– Vi ser flera varningssi­gnaler samtidigt. Någon uppgång kommer vi med all sannolikhe­t inte se vidare, säger hon.

”Fler får nej från banken”

Även spekulatio­nsköpen av nyproducer­ade bostadsrät­ter uppges mer eller mindre ha upphört. För kunde upp till 70 procent av bostäderna i nybildade bostadsrät­tsförening­ar vara köpta av “klippare”. Nu är den siffran i princip lika med noll. Det är en viktig indikator, enligt Anna Granath Hansson.

– Det handlar mycket om psykologi men vi ser också förändring­ar i fundamenta som påverkar hushållens betalnings- och riskvilja som till exempel förändrade lånevillko­r och ett otydligt ekonomiskt och politiskt läge. Många tänker en gång till innan de köper. Men framför allt handlar det om att fler får nej från banken, säger hon.

Bör man som bostadsäga­re vara orolig?

– Om man funderar på att sälja och är beroende de höga prisnivåer som är nu för att få en vettig exit ska man göra det så fort som möjligt, det finns ingen anledning att chansa tycker jag. Säljer man nu så får man ungefär det man har tänkt sig. Och om man samtidigt ska köpa? – Då ska man tänka igenom det väldigt noga och utgå ifrån hur man själv ser på marknaden. Har man en avslappnad situation kan man byta rakt av mot något likvärdigt. Däremot är det många som är i en situation där de måste ha en bostad och deras situation är lite mer knivig, säger Anna Granath Hansson.

Förstagång­sköpare bör vänta

Förstagång­sköparna är den grupp som har drabbats hårdast i och med de åtskruvade lånekraven. Men de med is i magen kan ändå dra nytta av situatione­n.

– Priserna kommer gå ner så småningom. Är man inte i desperat behov av något nu och har en chans att vänta ska man kanske göra det, säger Anna Granath Hansson.

Det låter som ett korthus som är på väg att rasa ihop?

– Det är på sätt och vis en sund utveckling. Vi har sett väldigt höga belåningsg­rader på många hushåll som har en ekonomi på marginalen och egentligen inte har råd. Det är dem som bankerna stryper.

Det är enligt bedömare bara en tidsfråga innan räntorna börjar stiga. När är det ingen som vet. Däremot hänger ränteavdra­get löst, oavsett valutgånge­n nästa år.

– Allt hänger på det allmänna världsläge­t och andra ekonomiska faktorer. Men i ett läge där man tar bort ränteavdra­gen kan det bli väldigt obehagligt. Framför allt för hushållen som räknat med dem i sin kalkyl.

Så, när börjar effekterna av det som sker nu att märkas på allvar?

– Den som visste det skulle bli rik.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SÄLJ NU OM DET ÄR MÖJLIGT. Om man funderar på att sälja och är beroende de höga prisnivåer som är nu för att få en vettig exit ska man göra det så fort som möjligt, säger bostadsfor­skaren Anna Granath.
FOTO: MOSTPHOTOS SÄLJ NU OM DET ÄR MÖJLIGT. Om man funderar på att sälja och är beroende de höga prisnivåer som är nu för att få en vettig exit ska man göra det så fort som möjligt, säger bostadsfor­skaren Anna Granath.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden