Mitt i Vallentuna

Så klarade far och son njurdonati­onen

- Hege Hellström

För några veckor sedan träffade Vallentuna Nyheter Gunnar Werner, som skulle ge en av sina njurar till sonen Tobias Werner. Nu är Gunnar hemma igen och vi ringer upp honom för att höra hur det gått. För några veckor sedan berättade vi om Vallentuna­bon Gunnar Werner, dagen innan han skulle donera sin ena till sin sjuke son, Tobias Werner.

Gunnar är hemma igen efter ingreppet på Huddinge sjukhus och vi ringde upp.

– Jag hade förväntat mig att vara halvdöd i fyra veckor – men jag har mått oförskämt bra. Jag har inte haft alltför ont även om jag är jävligt trött, säger Gunnar Werner.

Hans operation tog sex timmar, medan sonen Tobias Werner fick ligga på operations­bordet i tio timmar.

– Det är orättvist. Hans operation skulle ha gått snabbare än min. Dessutom har han fått göra två ytterligar­e operatione­r, berättar Gunnar.

Längre än väntatEn

av anledninga­rna till att den första operatione­n drog ut på tiden var att läkarna fann cystor på Gunnars njure.

– De tog njuren till patologen som efter fyra timmar kunde konstatera att den var perfekt.

I och med fördröjnin­gen var njuren mer död än levande när Tobias fick den, och då ökar risken att man måste öppna upp igen, förklarar Gunnar.

God prognos

Men nu, efter tre operatione­r och ett läkarbesök, är prognosen god för Tobias.

– Nu börjar allt stabiliser­a sig och Tobias kommer att få ett helt nytt liv – även om det tog lite längre tid än vi trott.

För Gunnar har operatione­n och donationen varit en omvälvande händelse.

– Det här är en resa, en utmaning, ett kliv ur den komfortabl­a zonen och det har berikat mitt liv. Man får nya perspektiv på vad som är viktigt och oviktigt och jag är så jäkla glad, Tobias liv kommer att ändras. Vården får idel rosor. – Jag är så himla imponerad av den vård vi fått, med den stringens, profession­alism, omsorg och omtanke från allt från sjuksköter­skor till läkare – det är helt fantastisk­t. Det här är kirurgi på hög nivå och jag är så imponerad.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SEGERVISS. Pappa Gunnar Werner med sonen Tobias, som nu återhämtar sig efter operatione­n . 14 oktober.
FOTO: PRIVAT SEGERVISS. Pappa Gunnar Werner med sonen Tobias, som nu återhämtar sig efter operatione­n . 14 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden