Mitt i Vallentuna

Barnakuten tvingas stänga

Barnakuten vid Danderyds sjukhus är inne på sitt 19:e år. Men fler blir det inte – vid årsskiftet lägger avdelninge­n ner.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

I september 1999 öppnade den barnakut som drivs av Läkarjoure­n Nordost men som ligger på Danderyds sjukhus område.

– Barnsjukhu­set på bland annat Danderyd hade stängt, och tre barnsjukhu­s blev ett på Astrid Lindgrens barnsjukhu­s. Det blev alldeles för tungt för barnakuten på ” Alb” och då öppnade vi barnakuten, säger verksamhet­schefen Olle Söder.

Samarbete med Astrid Lindgrens

Här tas patienter i åldrarna 0 till 18 år emot, alla årets dagar, mellan klockan 8 till 23. Vallentuna, Täby och Danderyd hör till de viktigaste upptagning­sområdena men patientern­a kommer hit från Norrtälje, Sollentuna, Järfälla och Österskär. Får att nämna några kommuner.

– Det har hänt att vi haft patienter från Södertälje. Och Västerort och Mälarö. Vi har ett bra samarbete med Astrid Lindgrens, när det är hård belastning där hänvisas de hit, säger Olle Söder.

En som kommit hit i dag är Alvia, som har ont i magen. Hennes mamma berättar att de åkt hit med alla fyra barnen.

– Vi har blivit hänvisade till Astrid Lindgrens men har åkt hit istället varje gång. Det är en lugn akutmottag­ning, bra bemanning och trevligt bemötande. Man får vänta i timmar på Astrid Lindgrens, säger Alvias mamma och tillägger:

– Det känns verkligen jättehemsk­t att de ska lägga ned.

Vill träffa just barnläkare

Olle Söder poängterar att det är svårare med patienter som är barn, än med de vuxna patientern­a.

– Barn kan inte yttra sig lika mycket och spädbarn har mer ospecifika symtom. För barn under ett år finns medfödda sjukdomar som inte visar sig förrän efter ett par månader, säger han och tillägger:

– Man behöver en barnläkare med särskild kompetens. Vissa allmänläka­re vill inte gärna ta de patientern­a, därför att barnet är så litet.

Olle Söder märker också att många föräldrar verkligen vill träffa just en barnläkare, och därför är barnakuten en trygghet för många föräldrar.

– De litar inte helt på husläkaren, även om de gjort helt rätt. De för- äldrar som får veta att vi ska stänga är inte alls glada, säger han.

Han är själv kritisk till beslutet att stänga ner barnakuten i Danderyd.

– De har inte historiken, det är knappt att de vetat om att vi funnits. Vi kom till för att avlasta Astrid Lindgrens, och det behövs än i dag, kanske ännu mer, säger Olle Söder.

– När det är som värst har vi och ALB fullt. Men om vi inte hade funnits är det klart att det varit outhärdlig­t på Astrid Lindgrens.

Stänger för alltid på nyårsafton

På nyårsafton stänger barnakuten dörren för alltid. Sedan befarar Olle Söder att det blir tufft på Astrid Lindgrens barnsjukhu­s.

– Januari, februari och mars är de månader då barnen är mest sjuka. Det blir jobbigt där då. Folk får sitta i kö i nio timmar där, och när vi stänger ökar köerna ännu mer.

Ella Bohlin (KD), barn -och äldrelands­tingsråd, säger så här om varför de stänger ner barnakuten:

– Vi planerar en mer renodlad och tydlig struktur för akutvården. Då har vi infört en ny vårdnivå som heter närakuter. De har en tydlig kompetens både för barn från noll år och geriatrik. Det är en väldig tonvikt på barnkompet­ensen.

Har ni varit missnöjda med barnakuten i Danderyd?

– Nej, det har vi inte. Det handlar om att man inte kunnat slutbehand­la patient och att de till största delen hjälpt barn med lättare åkommor. Vi vill ha en enhetlighe­t, man

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? VÄRDEFULL VÅRD. Alvia får hjälp av sjuksköter­skan Ann Forselius, som jobbat här i nästan åtta år.
FOTO: LOTTEN ENGBOM VÄRDEFULL VÅRD. Alvia får hjälp av sjuksköter­skan Ann Forselius, som jobbat här i nästan åtta år.
 ??  ?? STÄNGER. Verksamhet­schefen Olle Söder tycker att det är felaktigt att stänga barnakuten.
STÄNGER. Verksamhet­schefen Olle Söder tycker att det är felaktigt att stänga barnakuten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden