Mitt i Vallentuna

Hyllad polis föreläser i Vallentuna

- Hege Hellström

Mustafa Panshiri är polisen från Linköping som just nu reser runt i Sverige och föreläser om integratio­n och utanförska­p. Den 6 november kommer han till Kulturrumm­et i Vallentuna Kulturhus. När Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanista­n hade han aldrig i sitt 11-åriga liv hört talas om begreppet demokrati. Han visste inte heller hur man levde i ett sekularise­rat samhälle och fick ingen handlednin­g i hur han skulle hantera den nya kulturen.

Den erfarenhet­en blev han påmind om under 2015 när Sverige tog emot 35 000 ensamkomma­nde ungdomar, varav en stor del kom från hans hemland.

Vill träffa alla

Mustafa Panshiri bestämde sig då för att göra något. Han har en vision om att träffa varenda ensamkomma­nde ungdom i Sverige, och samtidigt föreläsa om demokrati och vilka kulturkroc­kar som kan uppstå kring det.

– Mustafa Panshiri är en begåvad föreläsare som engagerat berättar om sina egna upplevelse­r. Han tar bland annat upp känslan av utanförska­p och sin dröm om att bli polis men också sin förståelse för den rädsla och misstänksa­mhet som ensamkomma­nde ungdomar kan känna för det svenska samhället, bara av den anledninge­n att de inte förstår, säger Cecilia Lindelöf, integratio­nssamordna­re på Vallentuna kommun.

Mustafa Panshiri lyfter den viktiga frågan om demokrati, säger Cecilia Lindelöf.

– Och hur vi kan få en större förståelse när vi möter personer med andra erfarenhet­er än oss själva.

Den 6 november klockan 19 kan den som vill lyssna på föreläsnin­gen med Mustafa Panshiri i Vallentuna kulturhus.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTMANING. Det var inte lätt att komma till en demokrati från Afghanista­n. Nu vill polisen Mustafa Panshiri dela med sig av kulturkroc­karna med anwdra.
FOTO: PRIVAT UTMANING. Det var inte lätt att komma till en demokrati från Afghanista­n. Nu vill polisen Mustafa Panshiri dela med sig av kulturkroc­karna med anwdra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden