Mitt i Vallentuna

Därför trivs vi i Vallentuna bättre än andra

- Hege Hellström

En undersökni­ng som publicerad­es förra veckan visar att 96,2 procent av Vallentuna­borna är nöjda med livet. Men är Vallentuna verkligen så bra att bo i? Vallentuna Nyheter frågar fyra Vallentuna­bor. Enligt ny statistik från länsstyrel­sen i Stockholms ”Medborgaru­ndersöknin­gen” är Vallentuna­borna nöjdast i hela länet. Hela 96,2 procent svarar att de är nöjda med livet.

Täby och Danderydsb­orna ligger något efter med 94,5 procent, respektive 93,9 procent.

Jessica Edkvist, 18, studerande från Ormsta, uppskattar särskilt hästlivet här.

– Jag tycker om Vallentuna, jag är en ridtjej. Jag har häst och det passar perfekt att bo i Sveriges hästtätast­e kommun. Men jag hade gärna bott nära ett stort centrum. Som Åkersberga centrum, det är stort och den kommunen är väl ungefär lika stor som Vallentuna? Men vi åker till Täby centrum, det är egentligen inte så långt, säger Jessica.

Barnvänlig kommun

Många som bor i Vallentuna har barn, och Martin Pettersson, 38, forskare på Ericsson, är inget undantag.

– Vallentuna är bra, det är en bra pendlarkom­mun och nära till naturen. Vi är ute och går en hel del och barnen är i skogen på sina förskolor, det är jättebra. Och själv springer jag. Något dåligt med Vallentuna? Nej, det är jättebra, en bra kommun att ha barn i.

För Sussie Larsson, 47, upphandlin­gsspeciali­st och hunduppföd­are, är det bo på landet som gäller.

– Det är lugnet som är bäst. Man får vara för sig själv. Jag var själv tonåring i Roslagen och hatade det, men som vuxen ville jag ut igen. Jag jobbar över hela Norden och det tar en halvtimme att ta bakvägen till Arlanda.

Sonen Linus, 9 år, har både bu och bä att ge Vallentuna:

– Det är mycket frihet och kul att cykla med pannlampa på kvällen. Men det tar ofta en stund att åka till kompisar.

Men undersökni­ngen visar även på en relativt stor otrygghet. I Vallentuna uppger 26,3 procent att de under de senaste 12 månaderna känt sig otrygga i kommunen.

Många ungdomar

En som trivs i Vallentuna men håller med om att det är otryggt är Elin Wennersten, 18, studerande:

– Jag flyttade till Vallentuna från Lidingö när jag var tio. Det var kul, förut var det storstad, nu var det mer landsbygd. Det fanns bondgårdar och jag red när jag var liten. Nackdel med Vallentuna? Ja, det känns otryggt i centrum på kvällarna, det är många ungdomar som hänger överallt.

Något dåligt med Vallentuna? Nej, det är jättebra, en bra kommun att ha barn i.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? HEMKÄRA. Elin Wennersten, Ekebydal, och Jessica Edkvist, Ormsta. Linus Sahlin och Sussie Larsson som leker med sina irländska röda settrar. Martin Pettersson, 38, med på Agnes, 5 och Ludvig, 14 månader – alla gillar dom sin tillvaro i Vallentuna.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM HEMKÄRA. Elin Wennersten, Ekebydal, och Jessica Edkvist, Ormsta. Linus Sahlin och Sussie Larsson som leker med sina irländska röda settrar. Martin Pettersson, 38, med på Agnes, 5 och Ludvig, 14 månader – alla gillar dom sin tillvaro i Vallentuna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden