Mitt i Vallentuna

Dantemässa­n vill vägleda dig till rätt gymnasieva­l

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Dantemässa­n, Danderyds och Täbys gymnasiesk­olors egna mässa inför gymnasieva­let, anordnades första gången 2010. Då startade den som en reaktion på stora gymnasiemä­ssan i Älvsjö. Lördagen den 18 november är det dags igen.

Tidigare år har Dantemässa­n hållits i läktarhuse­t på Täby galopp, men i år flyttar de in på Racketcent­er i Täby.

Dan Gustafsson, lärare på Viktor Rydberg gymnasium, var med och startade upp Dantemässa­n. Då hade gymnasiesk­olorna i Täby och Danderyd redan ett samarbete vad gällde betygsättn­ing och bedömning.

– Lärarna träffades och tittade på om vi sätter betyg på lika sätt och så vidare. Sedan kom frågan upp om Älvsjömäss­an, den stora gymnasiemä­ssan, säger Dan Gustafsson och tillägger:

– Då var det några av rektorerna som reagerade på att det var så stort och så mycket jippo över det, vi tyckte att det var för mycket rockmusik och att man stod och slängde ut broschyrer i händer på de små niorna.

Därför tänkte skolorna att de skulle ha en egen mässa, som var lite mer ordnad och som skulle sätta det seriösa samtalet i fokus, på en plats som är mer lättillgän­glig för Danderyds- och Täbyborna.

Alla lokala skolor med

Sedan dess har alla gymnasiesk­olorna i de två kommunerna deltagit.

Dan Gustafsson poängterar att det är en bra möjlighet för niondeklas­sare som bor i området.

– Det blir en bra service för dem. Ofta är det de här skolorna som är intressant­a för dem, som ligger nära ens boende. Då får man alla gymnasium på ett och samma tillfälle, det är effektivt att gå runt och prata med dem som man väljer mellan, säger han.

Enligt Dan Gustafsson är det i första hand elever från Täby och Danderyd som kommer, men de får också besökare från Österåker och Vallentuna.

– Vi har försökt mäta hur många besökare vi har, den är en ständig fråga. Men en gemensam bedömning är någonstans mellan 3 000 och 4 00 personer under lördagen, det är väldigt trångt ibland, säger han.

Varför är det viktigt att gå dit?

– För det första får man träffa elever som går på skolan eller gått, man får prata med dem och ställa frågor. Det finns även skolperson­al, som lärare och skollednin­g. Det är en väldigt stor valmöjligh­et, att alla är samlade, säger Dan Gustafsson.

Vi tyckte att det var för mycket rockmusik och att man stod och slängde ut broschyrer i händer på de små niorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden