Mitt i Vallentuna

Yimby – tio år av byggpepp

Stadsvisio­närer som hellre ser urbana kluster med gång- och cykelstråk än en platt stadsbild med bilberoend­e förorter. Så beskriver sig sig gänget bakom Yimby. Nu fyller organisati­onen tio år.

- Clarence Frenker

I oktober firade Yimby tio år. Namnet står för ”Not in my backyard” och nätverkets utgångspun­kt är att de hellre vill bygga nytt än bevara.

Under åren har de tagit en allt större plats i stadsbyggn­adsdebatte­n och nu ser dem sig själva som en viktig röst i utformning­en av det framtida Stockholm.

– Vi startade som en motvikt till Nimby (Not in my backyard) som är bevarare. Vår vision är en stad som utvecklas och växer på höjden istället för bredden, säger Oscar Freyre, en av nätverkets eldsjälar.

Tillsamman­s med Yimby-veteranern­a Per Vrethem tittar han nöjt ut över den pågående rivningen av Slussen. Platsen har blivit symbolisk för den pågående stadsbyggn­adskampen i Stockholm.

– Vi vill ha en levande stad. Det har Slussen hittills inte varit, säger Per Vrethem och pekar på en ”Riv Slussen”-pin.

Organisati­onen har i dag cirka tiotusen aktiva medlemmar. Och tillströmn­ingen ökar stadigt.

Oscar Freyre är själv busschauff­ör och konstnär till vardags och gick med under en föräldrale­dighet 2009. Intresset för stadsarkit­ektur växte fram under barnvagnst­urerna och sedan dess har han varit engagerad i debatten och även drivit en blogg om stadsutvec­kling.

– Många tror att vi är ett gäng nördar som vill bygga skyskrapor över hela stan. Men så är det inte. Vi som är med kommer från alla typer av yrken och samhällskl­asser. Det vi har gemensamt är att vi är intressera­de av stadsbyggn­adsfrågor, säger han.

Frågor som engagerar

I sociala medier går debatterna dagligen varma om hur Stockholm ska byggas. Framför allt på Facebook, som är Yimby-förespråka­rnas störs- ta forum med en egen grupp om 7600 medlemmar. Där diskuteras inte bara nya och framtida byggplaner – de har även börjat bidra med egna idéer.

Flera stadskärno­r i väst och söder i stället för en i City är en av frågorna som drivs. Precis som en Österbro och en ny flygplats i Södra Stockholm.

– Det handlar om att skapa kluster med variation och utnyttja broar, förtäta och att ha ett utbyggt nöjesliv. Att skapa en 24-timmars stad, säger Per Vrethem, som till vardags arbetar som juridisk konsult, marknadsfö­rare och översättar­e.

Tror på ökat inflytande

Han gick själv med 2010 efter att ha influerats av hur stadsbyggn­adsfrågor diskuteras och behandlas i Nederlände­rna och på Nordirland.

Sedan dess är han en av Yimbys eldsjälar. Han är övertygad om att inflytande­t från liknande ”stadsposit­iva” grupper kommer att bli allt större i framtiden.

– Det tror jag absolut. Vi märker att politikern­a har börjat lyssna mer och mer.

Många tror att vi är ett gäng nördar som vill bygga skyskrapor över hela stan. Men så är det inte.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? JUBILEUM, JA TACK. I tio år har Yimby (Yes in my backyard) varit en del av stadsbyggn­adsdebatte­n. Oscar Freyre och Per Vrethem är veteraner i organisati­onen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN JUBILEUM, JA TACK. I tio år har Yimby (Yes in my backyard) varit en del av stadsbyggn­adsdebatte­n. Oscar Freyre och Per Vrethem är veteraner i organisati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden