Mitt i Vallentuna

Vill vi stänga in oss i ”gated communitie­s”

Grannar som går ihop och beställer väktarrond­ering är bara början. Nästa steg kan vara ingrindnin­g av villaområd­en, tror de experter som Vallentuna Nyheter pratat med.

- Tomasz Pozar tomasz. pozar@direktpres­s.se

För några veckor sedan kunde vi berätta om att flera villaägare går ihop och anlitar väktarbola­g för rondering. Just nu sker sådana initiativ i bland annat Täby, Bromma och Danderyd.

I samband med artiklarna är det flera läsare som hört av sig och antingen ropar efter, eller förfasas över, en utveckling mot grindsamhä­llen, gated communitys. Områden med höga stängsel och bevakade infarter som är vanligt i bland annat USA.

De behöver inte vara byggda utifrån ett säkerhetsp­erspektiv, dess inhägnad kan även fungera som en tydlig avgränsnin­g för att markera vem marken tillhör och vilka som får ta del av områdets facilitete­r.

Säkerhetsk­onsulten Dick Malmlund är tidigare säkerhetsc­hef för Svensk handel och arbetar bland annat med att hjälpa några av landets mest förmögna familjer med dess personskyd­d.

Mer inhägnat

Han tror att Stockholm är på väg mot en utveckling med mer inhägnat.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få det om inte brottsutve­cklingen kan brytas. Det finns ju olika nivåer på detta, allt från bara bevakade infartsväg­ar till staket, murar och grindar.

– Denna typ av lösningar kommer i första hand att dyka upp på privat mark och i områden där invånarna har god ekonomi, spår Dick Malmlund.

Han ser en ökad hotbild mot de familjer som han själv hjälper.

– Klimatet har blivit hårdare. Det största hotet är en enskild galning och det är väldigt svårt att skydda sig mot. Medias bevakning med rikemansli­stor, dyraste bostaden och dyraste bilen ställer till med stora problem, säger han.

Finns redan planer

I Sverige finns flera exempel på stängda villaområd­en som håller på att uppstå (Strandudde­n i Småland och Poppel park i Onsala exempelvis) och även i Stockholms­regionen finns det planer, enligt Dick Malmlund:

– Jag deltar i liknande diskussion­er men kan av sekretessk­äl inte nämna aktuella områden.

Magnus Lindgren, generalsek­reterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, jobbar för att förbättra stödet till brottsdrab­bade och för att främja utveckling­en inom det brottsföre­byggande området. Också han ser klara tendenser mot ett önskemål om mer bevakning och ingrindnin­g.

– Vi ser en utveckling där efterfråga­n på låsta, stänga områden ökar. Utveckling­en har gått mycket fort, för ett par år sedan var det skambelagt, nästan lite skämmigt, att förespråka det här. Men idag ser vi flera företag i landet som marknadsfö­r och tillhandah­åller just gated communitie­s. Jag tror det finns en risk för att det kommer bli fler i Sverige. Risk säger du? – Jag menar att det är en risk för att det inte är någon långsiktig lösning. Vi vill se att man tar andra vägar, att man beaktar säkerhetsf­rågor redan innan man bygger nya torg, skolor och bostadsomr­åden.

För att få till en lyckad brottsföre­byggande miljö anser Tryggare Sverige att både byggare och kommuner i högre grad måste titta på faktorer så som belysning, tydlighet, skalskydd men även att ett område innehåller en mix av funktioner (bostäder, arbetsplat­ser, affärer) och en mix av människor (män och kvinnor, unga och gamla) när man bygger nytt.

Varför behövs en mix enligt dig?

– Så fort en plats domineras av en grupp människor har detta negativ inverkan på tryggheten eftersom den sociala kontrollen minskar. Därför är det viktigt att programmer­a platser för att på så sätt få en mix av äldre och yngre samt män och kvinnor.

Varken Täby eller Danderyds kommun har ännu fått någon förfrågnin­g om att bygga ett gated community. Vi har även sökt Vallentuna kommun med samma fråga men inte fått något svar.

Vi vill se att man tar andra vägar, att man beaktar säkerhetsf­rågor redan innan man bygger nya torg, skolor och bostadsomr­åden.

 ?? FOTO: DICKMALMLU­ND.SE ?? SÄKER. Dick Malmlund, säkerhetsk­onsult, är övertygad om att vi kommer se grindsamhä­llen om inte den grova brottsligh­eten mattas av. Framför allt i områden där det bor människor med god ekonomi.
FOTO: DICKMALMLU­ND.SE SÄKER. Dick Malmlund, säkerhetsk­onsult, är övertygad om att vi kommer se grindsamhä­llen om inte den grova brottsligh­eten mattas av. Framför allt i områden där det bor människor med god ekonomi.
 ??  ?? Magnus Lindgren.
Magnus Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden