Mitt i Vallentuna

Annorlunda scener efter #Metoo

Kraften bakom revolution­en #Metoo har chockat Sverige. Vi undersöker hur det kommer att påverka arbetsmilj­ön för stadens skådespela­re.

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Det har gått en månad sedan uppropet #tystnadtag­ning. Berättelse­rna från kvinnliga skådespela­re om sina manliga kollegors trakasseri­er och sexuella övergrepp skakade om scenvärlde­n. Röster höjdes från alla håll – allmänhete­n, branschen, ministrar – om att något måste göras.

Så vad har gjorts sedan dess? Vår rundkoll bland Stockholms stora och små scener visar att upprördhet­en kring #tystnadtag­ning inte var ett spel för galleriern­a. Utan att man inom teater- och dansvärlde­n nu kavlat upp ärmarna och rullat igång ett långsiktig­t arbete för att skapa en jämställd yrkesgren även efter det att rubrikerna glömts bort.

Nu gäller nolltolera­ns

I ena änden av spektrumet finns de stora scenerna, som Dramaten, Operan och Stadsteate­rn. Den sistnämnda avslutade nyligen samarbetet med en manlig skådespela­re efter att det i samband med upproret framkommit att han ska ha sextrakass­erat kollegor. Och i veckan avslöjade Aftonblade­t hur en chef på Stadsteate­rn ska ha sopat missförhål­landen under mattan för att skydda manliga stjärnor, samt själv ha gjort sig skyldig till diktatoris­kt ledarskap. Anklagelse­rna utreds av staden i detta nu. Totalt har det sedan #tystnadtag­ning startade inkommit tre anmälninga­r om sexuella tra

kasse- rier på Stadsteate­rn, och ledningen säger att ”förändring­en är påbörjad med full kraft”. ”Alla som arbetar hos oss vet nu vad som gäller: nolltolera­ns”.

Rent konkret är det tydliga skrivninga­r i kontrakt och handlingsp­laner för vad som gäller på arbetsplat­sen, utbildning för chefer om deras ansvar, och att frågor om sextrakass­erier läggs till i den årliga medarbetar­undersökni­ngen.

Strukturel­lt maktproble­m

Liknande arbete sker på Operan, som har 550 månadsanst­ällda plus en hel del ”rörlig” personal. Där har man haft ett personalmö­te efter #tystnadtag­ning för att understryk­a vad som är oacceptabe­lt.

– Att det finns ett problem förvånar mig inte. Men jag är förvånad i grovheten i de berättelse­r som framkommit. Det här är ett strukturel­lt problem med maktutövan­de som finns i hela samhället, men vi ska givetvis ansvara för vår organisati­on och göra vad vi kan, säger Operans hr-chef Petra Kron Forsling.

Hon säger att Operan ”skruvar här och där”: anställnin­gsavtal ses över för att stärka säkerheten för kortare anställnin­gar, samtal byggs in i produktion­erna, det blir workshops och aktivitete­r där anställda och ledning ska forma åtgärder tillsamman­s, och framåt våren ska en handlingsp­lan grundad i ”höstens normkritis­ka samtal” finnas klar.

– Jag är oerhört hoppfull. Uppropet är livgivande och jag tror att det får effekter internt hos oss, och i hela samhället, säger Kron Forsling. I mitten av spektrumet finns mindre scener, som till exempel Folkoperan, Oscars, China och Turteatern. Även där ser man allvarligt på allt som kommit fram i dagsljuset, och pratar om nödvändiga förändring­ar, utbildning och workshops. På Maximteate­rn är Agneta Villman vd, och hon sitter i styrelsen för arbetsgiva­rorganisat­ion Svensk scenkonst.

Agneta Villman berättar att de tidigare i veckan hade ett möte för att ta fram en handlingsp­lan. De ska även tillsätta en oberoende granskning­skommissio­n för att ta fram åtgärder.

Riskerar mycket

I den diametralt motsatta ändan av spektrumet, jämfört med de största scenerna, finns de små fria aktörerna. Där har intresseor­ganisation­en Danscentru­m, som organisera­r 200 dansare och koreografe­r i Stockholm, redan haft ett möte med olika små dansscener för att se hur de kan ta ansvar för de frilansand­e arbetarnas miljö i skuggan av #tystnadtag­ning.

– Teatern tar in en koreograf för ett projekt, som i sin tur anställer dansare, som då befinner sig i en väldigt utsatt position. De har väldigt mycket att riskera på att vara en besvärlig person, de är i en oerhörd beroendest­ällning, säger Tove Dahlbom som är verksamhet­sledare på Danscentru­m.

Det som måste göras är att förändra strukturer och maktled, och få in skyddsnät för de fria aktörerna.

– Vi planerar att samarbeta med olika grupper, till exempel Män för jämställdh­et. Men det viktiga är att inte bara fokusera på här och nu. Just nu är det oerhört mycket känslor. Vi behöver rationella beslut för framtiden för att förändra normer och attityder. Det kommer att ta tid.

Jag är oerhört hoppfull. Uppropet är livgivande och jag tror att det får effekter internt hos oss, och i hela samhället.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKA SKRUVA. Kungliga operan tar #Metoo på allvar och jobbar nu hårt för att skapa en jämställd arbetsplat­s. Bilden från den nyligen avslutade uppsättnin­gen av ”Dracula”.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKA SKRUVA. Kungliga operan tar #Metoo på allvar och jobbar nu hårt för att skapa en jämställd arbetsplat­s. Bilden från den nyligen avslutade uppsättnin­gen av ”Dracula”.
 ??  ?? Petra Kron Forsling.
Petra Kron Forsling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden