Mitt i Vallentuna

Kritik mot polisen efter inbrott på Ica

Natten mellan torsdag och fredag i förra veckan hade Ica Brottbyhal­len inbrott. Efter det riktade bland annat Parisa Liljestran­d kritik mot polisen. MÅNGA UPPRÖRDA. ”Man har brustit i samhällsko­ntraktet”

-

Strax före åtta på morgonen, förra fredagen, upptäckte personalen att det varit inbrott på Ica Brottbyhal­len. Larmat kom från vaktbolage­t och polisen åkte inte ut till platsen.

Enligt Viktor Rönn som driver Ica Brottbyhal­len var det omfattande skador i affärsloka­len efter inbrottet.

– Ja, absolut, det är det verkligen. De har tagit sig in via taket, och ut den vägen också. De har sågat sig in, säger han.

”Har inte prioritera­t”

Viktor Rönn riktade skarp kritik mot polisen, och att de inte prioritera­t ärendet.

– Vad som är allvarligt på riktigt är att polisen inte kommer förrän i morgon. Man blir mållös. Det är det här de är till för. De säger att det behövs en tekniker, jag kan inte påverka det, de har sin prioriteri­ngsordning, säger Viktor Rönn.

Men strax efter elva samma dag dök polisen upp och vid halv ett kunde butiken öppna upp igen.

Fler som reagerade

En annan som reagerade på att det tog fem timmar för polisen att skicka en bil till platsen är kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M). Hon krävde då ett möte med polisen.

– Jag ville veta vad som hände, varför det tagit sån tid. Och jag fick reda på att det var två saker som hänt, berättar Parisa Liljestran­d.

För det första hade något gått fel när samtalet kom till polisen.

– I polisens system såg det ut som att det handlade om skadegörel­se och inte inbrott, och då bedömde de att de kunde prioritera ned. Man kan ju fundera på vad som hänt, det måste ju vara rättssäker­t när man ringer polisen, säger hon.

För det andra var det en rad andra inbrott i lokalpolis­ens område.

– Det är alltså resursbris­t

I polisens system såg det ut som att det handlade om skadegörel­se och inte inbrott, och då bedömde de att de kunde prioritera ned. Man kan ju fundera på vad som hänt.

 ??  ?? KRITISK. Det var på fredagsmor­gonen förra veckan som Brottbyhal­lens personalen upptäckte att de haft inbrott. Handlaren Viktor Rönn är kritisk till polisens hantering av rånet.
KRITISK. Det var på fredagsmor­gonen förra veckan som Brottbyhal­lens personalen upptäckte att de haft inbrott. Handlaren Viktor Rönn är kritisk till polisens hantering av rånet.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM/PRIVAT ??
FOTO: HEGE HELLSTRÖM/PRIVAT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden