Mitt i Vallentuna

Katter omhänderto­gs – levde i kiss och bajs

- Hege Hellström

Länsstyrel­sen var på besök i en lägenhet i Vallentuna där de upptäckte två väldigt magra katter. Det var efter ett tips från allmänhete­n som länsstyrel­sen besökte lägenheten i Vallentuna – som stank av katturin. Det fanns bajs och kiss hela i lägenheten.

– Det luktade ganska mycket. Man ska inte vistas i en sådan miljö alltför länge, säger djurskydds­handläggar­en Linda Malmgren.

I lägenheten bodde två mycket magra katter. Ägaren kom dit någon gång i veckan för att mata dem.

– Katterna var ganska ordentligt magra, utmärglade sade veterinäre­n, fast det egentligen är en klinisk term som används vid obduktion av djur. Att veterinäre­n använde det ordet visar hur magra de var – väldigt, väldigt magra, säger Linda Malmgren.

Elen i lägenheten var avstängd, så tillsynen fick ske med hjälp av ficklampa.

När Linda Malmgren kom till lägenheten berättade kattägaren att det kunde gå dagar mellan de tillfällen katterna fick mat. ”Ägaren kan inte lösa katternas situation på egen hand. Beslutet kan inte skjutas upp”, skrev hon i sitt beslut.

På frågan om varför katterna var så magra sa ägaren att det med största sannolikhe­t berodde på att de inte fått tillräckli­gt med mat. ”Länsstyrel­sen tycker det är mycket anmärkning­svärt att du utan omsvep erkänner att du inte sett till att katterna fått ordentligt med foder utan låtit dem svälta. Av det som framkom vid kontrollen bedömer länsstyrel­sen att du utsatt dina katter för onödigt lidande”, skriver länsstyrel­sen till djurägaren.

Nu är katterna uppstallad­e i väntan på ett beslut på vad som ska hända med dem. Ägaren är misstänkt för djurplåger­i och polisutred­ning pågår.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? UNDERNÄRD. En av katterna på platsen där de vistas i väntan på beslut.
FOTO: PRIVAT UNDERNÄRD. En av katterna på platsen där de vistas i väntan på beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden