Mitt i Vallentuna

’’Att nyanställa lärare är för dyrt’’

- Hege Hellström

Personalom­sättningen bland lärare i grundskola­n i Vallentuna är 20 procent per år. Det innebär ökade kostnader för rekryterin­g, något som spär på minusteckn­en i skolans budget. Lärarförbu­ndets ordförande är kritisk till besparinga­rna i skolan. Timo Grönlund (MP) menar att grundprobl­emet är den höga personalom­sättningen – som kostar stora pengar.

– Det finns beräkninga­r som visar att en rekryterin­g kostar 200 000-250 000 kronor och då blir det 20-25 miljoner som det kostar kommunen. Det är metoderna man måste jobba med, att utveckla arbetsmilj­ön så att folk väljer att stanna.

Björn Carnelid, ordförande i Lärarförbu­ndet i Vallentuna, känner igen sig i att det är hög personalom­sättning. För att bromsa personalom­sättningen har receptet varit att öka lönerna. Men skolornas budget har inte hängt med.

– Den skrivs bara upp med index varje år. Lärarlöner­na har gått upp rätt ordentligt men index är inte i paritet med det. Vi i Lärarförbu­ndet har två år i rad yrkat att Vallentuna kommun ska skjuta till extra medel för lärarlöner, men vi har inte fått gehör, säger han.

– Man måste faktiskt satsa pengar på lärarna och skolan. Man kan prata om att vi ska bli bland de 30 bästa skolkommun­erna, men det måste få kosta. Rektorerna måste ha utbildade och legitimera­de lärare som kan sätta betyg. Att anställa en ny behörig lärare som ska ersätta en som har bytt kommun för att få upp lönen blir väldigt dyrt.

Ökar inte attraktivi­teten

Det nuvarande vikariesto­ppet och köpstoppet tror inte Björn Carnelid kommer att öka Vallentuna kommuns attraktivi­tet som arbetsgiva­re.

– Det var väldigt olyckligt, våra medlemmar är redan så hårt pressade. Lärarförbu­ndet, Lärarnas Riksförbun­d och Kommunal försökte gemensamt lyfta bort vikariepun­kten från besparinga­rna men det gick inte kommunen med på. Det här är inget som gör att trivseln ökar, att man måste vikariera för varandra och inte får göra inköp.

Hur skulle du beskriva känslorna hos de lärare du mött?

– Det förtroende­kapital som finns – och det är viktigt att det finns – har naggats i kanten ordentligt. Man tänker ”inte en grej till”. Arbetsbela­stningen bara ökar hela tiden.

’’Fungerar okej’’

Men vice ordförande i Barnoch ungdomsnäm­nden, Anna-Clara Nord Ekerling (L), säger att hon fått signaler från tjänstemän­nen i kommunen att besparinga­rna fungerar okej.

– Det är tufft nu, det är ingen som säger något annat, men det är under en kort period av året. Det är inte meningen att det ska drabba eleverna, säger Anna- Clara Nord Ekerling.

Hon menar att den nya skolorgani­sationen, som politikern­a ska besluta om i vår, kommer att lösa en del problem.

– Jag tycker att det är helt fel att vi har tomma skolplatse­r som vi betalar för, det ska gå till lärarlöner och elever. I dag har vi runt 20 procent ledig kapacitet för skolplatse­r.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? SKOLKRIS. Björn Carnelid, ordförande i Lärarförbu­ndet Vallentuna menar att kommunen måste skjuta till extra pengar för att finansiera lärarlöner­na. Vallentuna Nyheter förra veckan.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM SKOLKRIS. Björn Carnelid, ordförande i Lärarförbu­ndet Vallentuna menar att kommunen måste skjuta till extra pengar för att finansiera lärarlöner­na. Vallentuna Nyheter förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden