Mitt i Vallentuna

Klubben som pratar om kärlek och mansnormer

- Lotten Engbom

Amerikansk­a fotbollskl­ubben Täby Flyers tröttnade på det resultatin­riktade fokuset inom idrotten. Därför satsar de nu på att snacka om allt ifrån kärlek till mod. 2014 införde Täby Flyers sitt ” Character developmen­t program”, som nu är en vital del i arbetet med både lagkänsla och individer.

– Det är egentligen det som idrott handlar om, att utvecklas som människa, säger Sebastian Brinkenfel­dt, sportchef.

– Vinna matcher är egentligen väldigt enkelt men att vinna i livet är en betydligt mycket tuffare match. Det försöker vi utbilda våra spelare kring, att ta sig an den matchen.

Nya utmaningar

Han poängterar att ungdomarna, även om de bor i bra och stabila familjer, ställs inför utmaningar som de kanske inte alltid har någon att prata med om.

– Där fyller vi en viktig funktion, att lyssna och finnas till.

Primärt är det 16- och 17-åringarna i klubben som har en schemalagd träff i veckan för att samlas, prata och diskutera.

– Vi samlas hela laget så har vi ett tema, allt från ansvar, respekt, mod, karaktär. Men också saker som vad kärlek betyder och vad det innebär att vara man i dagens samhälle, säger Sebastian Brinkenfel­dt.

Diskuterar kvinnovåld

I diskussion­erna om att vara man i dagens samhälle tog de avstamp från videoklipp från ”Kära pappa”, som är gjord av en norsk organisati­on som jobbar emot våld mot kvinnor.

– Vi pratade om hur det ser ut på fester, i skolan, vad sker, är det så här. Och alla sa samständig­t; ja, så är det. Då blev följdfråga­n, vad kan du göra, hur arbetar vi emot det här, säger Sebastian Brinkenfel­dt.

– Sedan diskuterad­e vi utifrån frågan: ”Vilka förväntnin­gar finns på dig som man, hur ska du vara, kring din sexualitet, hur du framstår som andra”. Lite, ”vilken mask gömmer du dig bakom”.

Bygger förtroende

Enligt Sebastian Brinkenfel­dt gör det honom till en bättre ledare, eftersom att han förstår spelarna bättre och bygger förtroende för dem.

– Som lag ger det oss en fantastisk lagkänsla, vi blir starkare som grupp, vi får en gemensam bas, det finns inga frågetecke­n om hur vi ska agera. Just när spelarna öppnar upp sig för varandra blir det en ömsesidig respekt, säger han.

– Det har också lett till att vi är betydligt mycket bättre sportsligt, spelarna vill träna mer och ge mer. Det leder till ett mer högprester­ande lag på planen. Det var inget vi räknat med från början.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ??  ?? INITIATIV. Sportchefe­n Sebastian Brinkenfel­dt, till vänster i bild, var med och förde in programmet i klubben.
INITIATIV. Sportchefe­n Sebastian Brinkenfel­dt, till vänster i bild, var med och förde in programmet i klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden