Mitt i Vallentuna

Truckfolke­t ger tips om vegan-liv

- Martina Danielsson norrort@direktpres­s.se

Vid Vegan schmegan foodtruck vid Mörby centrum kan man köpa vegansk snabbmat. Ägaren Enez brinner för sitt hantverk och tipsar om vad man själv kan göra för att komma igång med vegansk matlagning. Enez driver foodtrucke­n tillsamman­s med sin fru Stephanie.

– Vi är ett lokalt familjeför­etag i Danderyd och vår mat inspireras från moderna Los Angeles och Tel Aviv couisi- ne. Det jag vill är att servera god mat till människor. Det gör mig glad, säger han.

Successiv förändring

För dem som inte är vegetarian­er eller veganer men är nyfikna tipsar Enez om hur man kan komma igång. Ett steg i rätt riktning är att börja läsa på, säger han. Då kan man även förstå mer vilken skillnad det gör för miljön. Sen kan man ta bort lite saker från sin vanliga kost. Men inte allt på en gång, tycker Enez.

– Börja med att ta bort rött kött, sen fisk och kyckling och efter det mejeriprod­ukter och ägg.

Erez berättar att även julbordet går att få helt veganskt. Han visar en bild från förra årets välfyllda julbord.

– Det finns ett alternativ till allt. Ägghalvor kan bytas ut mot potatishal­vor. Julskinka går att laga av till exempel veteprotei­n och soya.

– Jag har varit vegan i fem år och innan det vegetarian i åtta. Men åt från början allt.

Viktigt med vitaminern­a

Erez tyckte sig märka en förbättrin­g på hälsan när han bytte bort köttet mot veganska alternativ. Han nämner dock att det är viktigt att tänka på att få i sig alla vitaminer som vegan.

– Jag tar vitamintil­lskott varje dag.

Vill man besöka foodtrucke­n finns de på Mörby centrums torg varje vardag mellan 11:00-18:45 och mellan 12:00-18:00 på helger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden