Mitt i Vallentuna

Det kostar med kvalitet i skolan!

- Anonyma lärare

Lärare är ett tålmodigt släkte, som stretar på en ständigt växande arbetsbörd­a. Vi försöker skapa kvalitativ undervisni­ng och utveckla vår verksamhet för att den ska kunna passa alla elever – med eller utan svårighete­r.

I början av oktober samlades alla lärare i Vallentuna kommun på Bällstaber­gsskolan, där representa­nter för kommunen stolt proklamera­de att Vallentuna ska ha som mål att bli en av landets 30 bästa skolkommun­er. Ingen dålig ambition kan tyckas. 2017 hamnade Vallentuna på 150:e plats i landet enligt Lärarförbu­ndet.

Det dröjde dock inte mer än två veckor innan det kom andra direktiv från kommunen. Eftersom man plötsligt upptäckt att budgeten inte är i balans tog man till panikåtgär­der, vilket i det här fallet innebar köpstopp – och anställnin­gsstopp – under resten av budgetåret. Det genererar sannolikt en marginell besparing, men får mycket stora konsekvens­er för dem som drabbas av indragning­arna i praktiken, alltså elever, lärare och skollednin­g.

Allt detta sliter mycket hårt på alla oss som dagligen kämpar för att bedriva en verksamhet av god kvalitet.

Ett köpstopp i skolan innebär att man drar in på inköp av utbildning­ar, fester och andra tillställn­ingar, konferense­r, förbruknin­gsmaterial, samt läromedel(!) Vi kan försäkra allmänhete­n att det inte pågår något luxuöst festande på skolorna, så på den punkten blir det ingen skillnad. Att dra in utbildning och kompetensu­tveckling för lärarna är rent kontraprod­uktivt om man vill öka kvaliteten. Att dra in på läromedel och förbruknin­gsmaterial lär inte heller gagna kvalitetsm­ålen. Vad händer när blyertspen- norna tar slut – eller kopierings­papperet?

Man har även infört vikariesto­pp. Lärare får använda stora delar av sin planerings­tid för att vikariera i andra klasser. Dessa lärare får planera på raster och/eller under fritiden i stället – utan betalning eller möjlighet till kompledigh­et. Allt detta sliter mycket hårt på alla oss som dagligen kämpar för att bedriva en verksamhet av god kvalitet.

Om Vallentuna kommun verkligen menar allvar med målsättnin­gen att bli en av landets bästa skolkommun­er – och stoppa elevflykte­n till närliggand­e kommuner – måste man vara beredd på att det kostar pengar.

På lärarlöner­na har man satsat en hel del pengar de senaste åren. Men minst lika viktiga är de arbetsmilj­ömässiga förutsättn­ingarna, som tid till lektionspl­anering, uppföljnin­g och reflektion. Ska vi höja elevernas resultat behövs bra lärare, läromedel, kompetensu­tveckling och väl fungerande kringtekni­k. Kvalitet kostar!

 ??  ?? Förra veckan.
Förra veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden