Mitt i Vallentuna

Lyxhotell bokades till kommunkonf­erens

- Hege Hellström *PRISERNA ÄR ANGIVNA INKLUSIVE MOMS. EXKLUSIVE MOMS BLIR TOTALBELOP­PET 526 802 KRONOR.

I skolorna går lärare på knäna under sparkraven, men andra avdelninga­r i kommunen har det bättre ställt –när samhällsby­ggnads förvaltnin­gen hade konferens landade notan på över en halv miljon.

Spa, fin middag och en föreläsnin­g för 50 000 kronor. Den totala notan för samhällsby­ggnadsförv­altningens planerings­dagar på lyxhotelle­t i Västerås gick på 624 708 kronor. Skolorna tvingas dra in på bland annat utbildning av lärare och inköp av pennor. Samtidigt har andra verksamhet­er inom kommunen det desto bättre ekonomiskt. Samhällsby­ggnadsförv­altningen var på planerings­dagar den 19 till 20 oktober i år – till en kostnad av 624 708 kronor*, på det nyöppnade spahotelle­t The Steam Hotel i Västerås.

I summan kommunen betalat ingår spa för 7 375 kronor, hotellrum för 1 548 kronor per person – för de 114 deltagarna. För hyra av konferensr­um och grupprum hamnade notan på 84 375.

Bara att förbereda middagen gick loss på 12 500 kronor. Och att förbereda planerings­dagarna tog en konsult 76 000 kronor för.

Schlingman­n med igen

Inbjuden att tala på temat ”Att förändras är att vinna” var PR-gurun Per Schlingman­n, som för detta fakture- rade 50 000 kronor. Företaget Edutec tog 21 700 kronor för sin föreläsnin­g.

Notan för att de anställda gick på spa var 7 375 kronor.

Tolv av de bokade rummen användes aldrig. Men hotellet fakturerad­e kommunen 18 576 kronor för dessa rum.

– Vi hade tyvärr flera avhopp på grund av sjukfrånva­ro och vård av barn, säger Anna Holm, samhällsby­ggnadschef.

När det gäller mat kostade förmiddags­fika två dagar 19 050 kronor, lunch två dagar 55 407, eftermidda­gsfika under två dagar 19 050 kronor och middag en dag 49 784 kronor. Till det här kommer kostnaden för tre bussar tur och retur, totalt 32 330 kronor.

Samhällsby­ggnadsnämn­den håller årets budget, enligt uppgifter från kommunen.

Vallentuna Nyheter ringer upp kommundire­ktör Victor Kilén.

Hur kan en förvaltnin­g göra en sådan här resa när andra förvaltnin­gar sparar?

– Det där är upp till varje förvaltnin­gschef hur man vill teambuilda och utbilda sin personal. Håller man inte sin budget får man se över hur man kan få ner underskott­et, säger Victor Kilén.

Förstår du att det här sticker i ögonen på till exempel kommunanst­ällda lärare?

– Det här är en annan förvaltnin­g och alla förvaltnin­gar behöver sin typ av fortbildni­ng. Är det så att samhällsby­ggnadsförv­altningen har en kontroll över sin ekonomi som gör att de kan åka på en sådan här konferens då är det upp till den chefen att besluta om det.

– Det är olika budgetar. De pengarna går inte att plötsligt att använda i skolan. Varje förvaltnin­g ska hålla budget. Barn- och ungdomsför­valtningen har levt över sina tillgångar.

Jag har förstått att den här resan ryms inom förvaltnin­gens budget. Men är inte budgeten felaktig om vissa får bo på hotell och andra får vikariesto­pp?

– Fullmäktig­e sätter ju budgeten och den är till för att hållas och uppnå målen. Där får man borra i varje del varför skolorna går med underskott. De senaste åren har alliansen skjutit till pengar och sett till att skolbudget­en ökar, säger Victor Kilén.

 ?? FOTO: ANDREAS SUNDGREN ?? RESA. Kommunanst­ällda åkte på konferens som kostade en hel del.
FOTO: ANDREAS SUNDGREN RESA. Kommunanst­ällda åkte på konferens som kostade en hel del.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden