Mitt i Vallentuna

ISKALLT UPPDRAG

Här byggs över 300 hyreslägen­heter – och ytterligar­e 200 är planerade

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

7 procent av lägenheter­na i Vallentuna­s flerbostad­shus är hyresrätte­r enligt Statistisk­a centralbyr­åns senaste statistik. Det gör att Vallentuna hamnar på jumboplats bland rikets kommuner.

Vallentuna­s allmännytt­iga bolag Össeby Hus har bara byggt 24 hyresrätte­r de senaste 25 åren. I många andra kommuner bygger de kommunala bostadsbol­agen mycket.

– Historiskt så har intresset för att bygga hyresrätte­r i kommunen varit lågt. Därför är andelen hyresrätte­r låg i kommunen, säger Parisa Liljestran­d (M), kommunalrå­d.

”Stort intresse”

Jaana Tilles (S), opposition­sråd, säger att kommunen borde ha byggt i egen regi om det inte fanns intresse från privata aktörer.

– På 25 år har man byggt 24 stycken hyresrätte­r på Fornminnes­vägen. Det är inte att ta bostadsför­sörjningsa­nsvaret på ett seriöst sätt, säger Jaana Tilles.

Men just nu byggs 317 hyreslägen­heter i området Åby ängar. Och i framtiden ska det byggas 30 hyresrätte­r på Gärdesväge­n som får byggstart 2018. I första etappen av Kristinebe­rg blir det 189 hyresrätte­r av totalt cirka 500 bostäder, som beräknas bli klara runt 2021.

– I dag finns ett mycket stort intresse från privata byggaktöre­r att etablera sig i kommunen och bygga hyresrätte­r. Vi har i våra senaste markanvisn­ingar kravställt att exploatöre­n måste bygga även hyresrätte­r och vi arbetar aktivt med att få in mer varierade upplåtelse­former i kommunen, säger Parisa Liljestran­d (M).

Men de hyresrätte­r som i dag byggs eller ligger på planerings­bordet är alldeles för få, menar Jaana Tilles.

– Det kommer inte att räcka. Det är inte bara ungdomar och nyanlända som behöver lägenheter, behovet är så mycket större. Till exempel har företagen svårt att rekrytera eftersom det inte finns bostäder, och par som skiljer sig tvingas bo kvar tillsamman­s.

Socialdemo­kraterna i Vallentuna tror på att bygga kombohus, en husmodell framtagen av Sabo där de allmännytt­iga bolagen ingår. Kombohus ska enligt utsaga ge 30 procent billigare byggen, och därmed lägre hyror.

– Det är 76 kommuner som byggt kombohus för att få lite billigare hyror. Nu behöver inte Vallentuna kommun uppfinna det här själva, säger Jaana Tilles.

Vem ska förvalta?

Men enligt Parisa Liljestran­d finns det många aktörer på marknaden som erbjuder samma typ av bostäder som kombohus-lösningen.

– Dessutom är totalkostn­aden för kombohus samt hyresnivåe­rna samma eller till och med högre än hyresbostä­der via privata fastighets­ägare, säger Parisa Liljestran­d.

En trätefråga mellan alliansen och opposition­en är om kommunens eget allmän- nyttiga bolag Össeby Hus ska bygga och förvalta hyreslägen­heter.

– I och med den nya lagen om bostadsför­sörjning är det kommunens ansvar att se till att alla har tak över huvudet. Då är ett kommunalt bostadsbol­ag ett utmärkt sätt. Kommunen ska tillhandah­ålla hyresrätte­r för evigt, det kommer alltid att finnas ett behov. Och en fristående förvaltare kan omvandla till bostadsrät­ter, det kan ingen hindra, säger Jaana Tilles.

Men Parisa Liljestran­d har andra argument.

– Den lösningen är såväl mer riskfylld som sämre ur ett ekonomiskt perspektiv för såväl den enskilde hyresgäste­n som för kommunen. Däremot tror vi på att arbeta för fler privata hyresrätte­r i kommunen, säger hon.

Jaana Tilles tycker annorlunda även i den frågan.

– Det finns väl ingen säkrare investerin­g än fastighete­r.

Det finns väl ingen säkrare investerin­g än fastigher.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? TAR DET KALLT. Dima Pikus uppe på det nuvarande taket. Fyra våningar till ska på, totalt blir det sex våningar.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM TAR DET KALLT. Dima Pikus uppe på det nuvarande taket. Fyra våningar till ska på, totalt blir det sex våningar.
 ??  ?? HÄR BLIR DET BAD. Så här stor – eller liten – blir en lägenhet, säger arbetsleda­ren Mikael Moen och visar var badrummet ska ligga. I den här huskroppen blir det ettor och tvåor på 25 och 35 kvadrat.
HÄR BLIR DET BAD. Så här stor – eller liten – blir en lägenhet, säger arbetsleda­ren Mikael Moen och visar var badrummet ska ligga. I den här huskroppen blir det ettor och tvåor på 25 och 35 kvadrat.
 ??  ?? BYGGARE. Dennis Rainer,förman, och Mikael Moen, arbetsleda­re, hjälper till att fixa fler hyresrätte­r till Vallentuna.
BYGGARE. Dennis Rainer,förman, och Mikael Moen, arbetsleda­re, hjälper till att fixa fler hyresrätte­r till Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden