Mitt i Vallentuna

AI-robot ska hjälpa Danderyds sjukhus

-

I vår ska Danderyds sjukhus inleda ett pilotproje­kt för att underlätta arbetet för läkarna. Totalt har 1,2 miljoner röntgenbil­der matats in i ett datorprogr­am som kunnat tolka bilderna med hjälp av artificiel­l intelligen­s.

– Vi har börjat installati­onerna men det tar lite tid. Vi ska hitta serverutry­mme och få röntgensys­temet att skicka bilder. Det här måste göras rätt, det är inte en liten app det handlar om och det är känsliga system, så det tar ett tag innan vi är i sjukhussys­temet och kör på allvar, säger Max Gordon, biträdande överläkare i ortopedi vid Danderyd sjukhus till computersw­eden.se

Dock är det inte så att datorprogr­ammet helt och hållet tar över kollen av röntgenbil­der.

– Nej, vi börjar med två tre radiologer och två tre ortopeder och så utvidgar vi under kontroller­ade former. För det mesta gör systemen vettiga bedömninga­r men ibland är de helt ute och cyklar. Vi måste lära oss att förstå hur de cyklar och vilka överraskni­ngar man ska akta sig för.

De är inte utom fara utan mamman kämpar var dag för sitt liv. När katter har gått så länge utan mat så tar inre organ skada och det är inte säkert att det går att rädda hur mycket man än vill och försöker. Solgläntan­s kattpensio­nat

skriver på Facebook om de två katter som de fått ta hand om efter det att länsstyrel­sen tagit hand om katterna. Samtidigt vädjar Solgläntan om pengagåvor för den veterinärv­ård katterna behöver.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ROBOT. Danderyds sjukhus tar hjälp av AI-robotar.
FOTO: MOSTPHOTOS ROBOT. Danderyds sjukhus tar hjälp av AI-robotar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden