Mitt i Vallentuna

”Jag har inte lust att köra på någon”

TÅGFÖRARE VÄDJAR. Livsfarlig­a chansninga­r vid bommarna

- Helle Kikerpuu

” Sluta spring under bommarna är ni snälla. Det är halt och jag har ingen lust att köra på någon bara för att ni är sena till tåget”, skrev Marie Isaksson på Facebook.

Hon har varit förare på Roslagsban­an i tre år, dessförinn­an jobbade hon som konduktör i fjorton år, och har varit med om både olyckor och självmord. Hon tycker att det är väldigt hemskt att folk utsätter sig själv och henne för risker.

– Det händer dagligen att folk springer in under bommarna för att de har bråttom och hellre chansar än väntar ett tag, säger hon.

Det är människor i alla åldrar som springer in under bommarna; både barn, vuxna och vuxna tillsamman­s med barn. Det sker vid obevakade järnvägsöv­ergångar såsom Vallentuna, Täby Kyrkby och Åkersberga, men värst är Ormsta.

– Där brukar folk springa in och ställa sig i mitten mellan spåren och när man kommer i full fart nerför backen är det verkligen inte roligt, säger Marie.

Glömmer aldrig

En händelse som Marie kommer ihåg mycket väl var när en liten pojke sprang in under bommarna, in på spåren. Pojken trodde att en grävmaskin tutade när det i själva verket var tåget. Han klarade sig, men för Marie är det ännu en händelse som etsat sig fast i minnet.

– Man glömmer aldrig. Jag minns till och med folks ansiktsutt­ryck.

Vare sig folk har koll på situatione­n eller inte är det en stressig situation för förare när folk springer under bommarna in på spåren. Man vet aldrig om folk kommer trilla eller missbedömm­er situatione­n.

– Vi blir tillsagda att försöka titta bort eller blunda, skrika och tuta för att på så vis slippa se om olyckan skulle vara framme, säger Marie.

Svårt att titta bort

Själv har hon svårt att titta bort eller blunda. På ren reflex tittar hon för att se efter att folk klarar sig.

– Jag pratade med en kollega som var väldigt nära att köra på en person i dag. Man blir så rädd och förbannad, säger Marie.

Jag pratade med en kollega som var väldigt nära att köra på en person i dag. Man blir så rädd och förbannad.

 ?? ARKIVFOTO: JESPER FRISK ?? TÅG ÄR HÅRDA. Marie Isaksson vädjar till folk att slutar springa in under bommarna.
ARKIVFOTO: JESPER FRISK TÅG ÄR HÅRDA. Marie Isaksson vädjar till folk att slutar springa in under bommarna.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Marie Isaksson.
FOTO: PRIVAT Marie Isaksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden