Mitt i Vallentuna

Lokala företag stöttar när kyrkan julbjuder

- Helle Kikerpuu

Öppet julfirande på Mathiasgår­den av Vallentuna församling är uppskattat av både gästerna och volontärer­na som hjälper till. Hundratals gäster förväntas komma. Sedan 1999 har Vallentuna församling haft öppet julfirande för alla som vill komma på julafton. Det är ett alternativ för de som inte har någon att fira med eller inte kan ordna ett julfirande hemma av olika orsaker. För Majken Öst-Söderlund, som är volontärsa­mordnare och Pilgrimsut­vecklare, är det första gången.

– Jag tycker det ska bli jättespänn­ande och hoppas kunna prata med folk som kommer. Vi är ju alla bara människor som längtar efter gemenskap, säger hon.

De senaste åren har omkring 200 personer kommit och firat jul tillsamman­s med Vallentuna församling och även i år tros lika många komma.

– Det både bra och dåligt. Det säger något om hur det är i dagens samhälle.

Många vill hjälpa

Men julfirande­t är mycket uppskattat och Majken berättar att hon vet att folk brukar vara väldigt tacksamma för det gemensamma firandet och att stämningen är fin bland såväl volontärer som gäster.

För att förbereda inför julfirande­t hjälper drygt ett tju- Kl 11.00: Kl 11.30: Kl 12.00: Kl 13.00: Kl 13.30: Kl 15.00: Kl 16.00: Kl 17.00: Julbordet är öppet gotal volontärer till med att skala potatis och ordna julbordet, slå in presenter och pynta. Det är en populär tid för folk att hjälpa till och volontärar­beta.

– Människor är trötta på all hysterisk konsumtion, på materialis­men och individual­ismen. Många längtar efter mer äkthet och gemenskap. På det sättet blir det lockande både att hjälpa till som volontär och att komma som gäst till ett öppet julfirande, säger Majken.

Barnen i centrum

Barnen är i centrum för firandet och det kommer finnas en tomte på plats som delar ut julklappar och Kalles Jul kommer att visas på tv.

– Julfirande­t kommer såklart vara alkoholfri­tt och det kan vara skönt för den som kanske växt upp med jular där folk druckit lite för mycket.

För att få ihop julfirande­t har lokala aktörer varit med och skänkt mat, bröd, blommor och julklappar till både barn och vuxna. Sista dagen att anmäla sig som volontär är fredag 15 december.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JULÖPPET. Vallentuna församling bjuder in till öppet julfirande. Samling runt krubban i Vallentuna kyrka. Vi öppnar lucka nr 24. i adventskal­endern i Mathiasgår­den. Julbordet öppnar. Allsång. Tomten kommer. Kalle Anka på tv. Julbordet dukas av. Julbön...
FOTO: MOSTPHOTOS JULÖPPET. Vallentuna församling bjuder in till öppet julfirande. Samling runt krubban i Vallentuna kyrka. Vi öppnar lucka nr 24. i adventskal­endern i Mathiasgår­den. Julbordet öppnar. Allsång. Tomten kommer. Kalle Anka på tv. Julbordet dukas av. Julbön...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden