Mitt i Vallentuna

Nu går det snabbt att vakna D

- MARTINA DANIELSSON Studerar journalist­ik på Södertörns högskola och gör sin praktik på tidningen.

e senaste åren har en ny typ av adventskal­ender växt fram i Sverige. En liten tomtenisse flyttar in till familjen. En liten dörr har han med sig så han kan ta sig fram och tillbaka till nordpolen.

Om nissen ska synas eller inte väljer man själv. Vissa har en liten nisse-docka, andra väljer att ha sin nisse osynlig. Men gemensamt för alla nissar är de hyss de hittar på, på natten. Varje natt fram till jul hittar nissen på ett nytt bus, och på morgonen när barnen vaknar får de leta efter nissen och upptäcka hans bus. Jag är en av dem som har fallit för den här trenden. Jag upptäckte först idén förra året när jag såg flera lägga ut bilder på deras nissars hyss. Genom sociala medier fick jag fram ursprungsi­dén från USA som är ”elf on the shelf”. Tanken är att nissen hittar på bus men samtidigt ska hålla ett extra öga på barnen och rapportera till tomten inför julafton. Jag köpte hem en nisse och började planera kommande bus.

I många butiker kan man se att trenden är på frammarsch då det finns allt från nissedörra­r till små nissetillb­ehör; kläder, möbler, lussebulla­r och annat – allt i miniformat.

Men samtidigt kan man göra nissetrend­en väldigt enkel om man vill. Det behövs inte köpas små presenter varje dag för att få till en julkalende­r – man kan hitta på bus med det som finns hemma. Till exempel kan nissen ha gjort snöänglar i mjölet på natten, eller spelat kort med alla nallar. På sociala medier finns det stora grupper med tips på olika bus man kan hitta på om fantasin inte är på topp eller om man bara vill ha inspiratio­n (exempelvis ”Nissehyss” på Facebook). Vill man inte köpa en nissedörr kan man också pyssla ihop en av till exempel glasspinna­r.

Nissen Nils flyttade in hos oss första gången förra året, från den 1 december till den 24 december. Barnen tyckte det var så kul, speciellt när Nils klädde ut sig till Spindelman­nen och målade bananerna till minioner från ”Dumma mig”filmerna. Att vakna på morgonen gick helt plötsligt dubbelt så snabbt.

Barnen har längtat efter Nils under året och nu äntligen är han här igen för att hitta på nya bus.

Varje natt fram till jul hittar nissen på ett nytt bus, och på morgonen när barnen vaknar får de leta efter nissen och upptäcka hans bus.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTINA DANIELSSON ?? NISSE PÅ VIFT. Nils har bakat pepparkaks­hus, gått på dejt – och blivit nissnappad av minioner.
FOTO: MARTINA DANIELSSON NISSE PÅ VIFT. Nils har bakat pepparkaks­hus, gått på dejt – och blivit nissnappad av minioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden