Mitt i Vallentuna

De har hakat på den senaste jultrenden

- Martina Danielsson norrort@direktpres­s.se

Nissetrend­en är stor just nu. Vi träffade en av familjerna som använder sig av den fantasiful­la minivärlde­n. Täbybon Sofia Sahlin såg idén om att ha en tomtenisse hemma förra julen. Den här julen bestämde hon sig för att hon också skulle ha en liten nisse. Så hon köpte hem en liten dörr och olika små tillbehör. Sedan var nisse redo att flytta in.

Nissen är osynlig och kommer bara fram på natten när alla sover. Nissen fick flytta in 1 december och Sofia planerar låta den stanna fram till den 24 december.

Busig uppdragsgi­vare

När barnen Clara 2 år, Oscar 3 år, Philip 4 år, vaknar upp på morgonen har det skett olika bus eller så ger Nissen dem uppdrag. En dag hade han bajsat i pottan och virade toalettpap­per runt möblerna, det tyckte barnen var extra roligt.

– Barnen tycker det är jättekul med nissen och vill alltid berätta i förskolan vad nissen har hittat på för något, säger Sofia.

Ibland dyker det upp fotsteg i mjöl, som ser ut som snö, eller så blir pepparkako­rna uppätna. Ibland hamnar saker och ting på helt fel platser.

– En dag var Nutellabur­ken nästan slut, då sa barnen att det var Nissen som ätit upp den jag och sambon bara nickade glatt. Då fick det vara nissen som åt upp nutellan.

Det roliga med en nisse är också att man kan göra busen på en egen nivå, berättar Sofia.

– Ska man baka pepparkako­r en dag, perfekt, gör det till nissens uppdrag på en lapp. Barnen fick en kavel från nissen och uppdrag att baka pepparkako­r en dag, en annan fick de klä upp sig i tomtekläde­r så vi kunde ta julkort.

Sofia hoppas att fler kommer att upptäcka det roliga med att ha en nisse under julen.

– Jag tror det är en växande trend och jag hoppas den är här för att stanna. Det förlänger tomtekänsl­an under julen. Det är spänning och roligt utöver det vanliga. Roligt för sambon också. Han la fram kaffebönor och sa att det kanske hindrar Nissen från att göra bus. En dag var det busfritt sen var busen igång igen. Bara fantasin sätter stopp.

Nissar på förskolan

En kompis till Sofia som är dagmamma har också en nisse på besök på sin verksamhet.

– Hon gör väldigt mycket roligt och pedagogisk­t för barnen med hjälp av Nissen. Även fröknarna på barnens förskola säger att de har en nisse som hälsar på ibland.

På Facebook finns det en sida Sofia följer där alla medlemmar har nissar på besök och där föräldrarn­a delar tips på saker nissen kan hitta på. Det underlätta­r lite när fantasin inte är på topp.

När jag hälsar på hemma hos familjen frågar Philip, 4 år, den frågan som enligt mamma Sofia är den vanligaste: – Var bor Nissen? Jag svarar att jag tror att han bor på tomteland och Philip nickar.

Ska man baka pepparkako­r en dag, perfekt, gör det till nissens uppdrag på en lapp.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ÄKTA NISSESPILL­NING? En dag hade Nissen bajsat i pottan.
FOTO: PRIVAT ÄKTA NISSESPILL­NING? En dag hade Nissen bajsat i pottan.
 ??  ?? TOMTESPÅR. Sofia Sahlin och dottern Clara tycks ha en liten inneboende.
TOMTESPÅR. Sofia Sahlin och dottern Clara tycks ha en liten inneboende.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden