Mitt i Vallentuna

Hon rasar över rosa annonsen

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Sophia Weingarten, 19 år, har uppmärksam­mat de rosa ”tjejhockey”-lapparna i Vallentuna ishall. Nu riktar hon kritik mot Vallentuna hockey. Det var i november som Sophia Weingarten, 19, var i ishallen i Vallentuna när hon fick se en affisch som satt uppklistra­d.

– Först såg jag bara den rosa färgen och jag tyckte att det var så komiskt, för jag kunde inte se något rosa på deras matchställ, säger Sophia.

– Sedan såg jag att det stod tjejhockey uppe i hörnet, och då blev det ännu mer ”hur fel kan en affisch bli”. Enligt mig finns det inget som heter tjejhockey, det heter bara hockey.

”Ska vara inkluderan­de”

Hon poängterar att andra sporter fattat.

– Till exempel heter det inte dam-vm inom fotboll längre. Men att hockey som är en av de största sporterna ligger så efter, åtminstone i Vallentuna, det bara chockerade mig. Sport ska vara inkluderan­de, inte sära på kön på det sättet.

– I samhället vi lever i är det här så belyst, att man missat det känns så sjukt. Det här är något alla borde ha fattat.

Sophia tycker att det är hur bra som helst att man försöker locka tjejer till sporten.

– Men man kan inte göra det genom att förutsäga att de gillar rosa, när klubben inte ens har rosa ställ. Det enda man gör är att dela upp mellan tjejer och killar.

Blandade kommentare­r

Sophia gick hem och skrev en debattarti­kel, som publicerad­es på Nyheter 24. Kommentare­rna på hennes artikel har varit både positiva och negativa.

– En del har skrivit att det är onödigt och töntigt. Folk verkar inte fatta att det är en del av ett större problem. För mig är det här en jättestor sak.

Lars Barkström, ordförande i Vallentuna hockey, berättar att Vallentuna hockey lyckats få fler tjejer att spela hockey.

– Några stycken jättedukti­ga mammor, kompletter­at med en utav våra tränare har kämpat i flera år. De har lyckats med att få igång nästan 30 tjejer i olika åldrar. Ishockeyfö­rbundet och Stockholms ishockeyfö­rbund propagerar för tjejhockey, säger han.

Han ser inte något fel i att kalla det tjejhockey.

– Den stora damligan heter svenska damhockeyl­igan. Är det något fel? Det hade aldrig blivit någon fart om man inte refererat till tjej-, flick- och damhockey. Jag blir bara så ledsen när jag hör det. Varför är lapparna rosa? – Det är sannolikt för att någon på klubben vill associera till tjejer, att man kopplar rosa till tjejer. Sen om det är rätt eller fel är inte jag mannen att bedöma.

Eftersom ni skriver tjejhockey, använder ni då också ”killhockey”?

– Ja, vi skriver pojkhockey. I våra annonser säger vi pojkhockey­skolan och flickhocke­yskolan.

Kan du förstå om någon blir upprörd och tycker att ni gör skillnad på tjejer och killar?

– Säg inte det till mig som varit företagare och förespråka­re för jämlikhet under så många år. Vi behöver jobba jättemycke­t med jämlikhet. Ingenting kan väl bli bättre än att tjejer spelar ishockey, säger Lars Barkström.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ROSENRASAN­DE. Sophia blev inte imponerad över lapparna som satt uppe i ishallen.
FOTO: PRIVAT ROSENRASAN­DE. Sophia blev inte imponerad över lapparna som satt uppe i ishallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden