Mitt i Vallentuna

Snart flyger det mystiska nattplanet över Norrort

- Michael Toll Kevin Wedin norrort@direktpres­s.se

Om du hör ett flygplan flyga på låg höjd över ditt hus någon av de kommande dagarna så har ni svaret här: Söder om Stockholm är det många som under förra veckan vaknade av ett ihärdigt flygplansl­jud och undrat över vad det är för flygplan som legat på låg höjd över deras hus.

Nu kommer svaret och snart kommer även flygplanet till den norra sidan om Stockholm.

Det är företaget Fortum Värme som ligger bakom det hela. Under sex nätter fram till och med årsskiftet kommer ett flygplan på låg höjd flyga över hela Stockholm. Det görs för att upptäcka eventuella läckage i Fortums rörsystem.

Det är området från Roslags Näsby, upp mot Ersta och österut mot Viggbyholm som flygplanet kommer flyga. Även i Upplands Väsby och andra delar av Norrort.

Informerar snabbt

Fortum får besked om flygningar­na sex till tolv timmar innan de genomförs. Då försöker de direkt informera dem som berörs genom att skicka ut pressmedde­landen och uppdatera sin hemsida.

– Det handlar verkligen om att flyga fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det är som ett rutnät, eller snarare långa korridorer, som läggs över hela Stockholm. Det måste vara klar sikt, lagom kallt och inga andra värmekällo­r som rör sig, säger P-O Hedman, presschef på Fortum Värme.

Flygplanet är utrustat med värmekamer­a och dokumenter­ar alla värmekällo­r på marken. Det här gör att det är lätt kan se om det läcker någonstans.

Har väckt reaktioner­w

Trots att Fortum genomfört arbetet i flera år är det många stockholma­re som inte har en aning om vad det är för flygplan som kör runt mitt i natten.

– Vi har kört det här i några år och vi vet att flygplanen väcker en del irritation. Det är främst i Söderort som flygningar­na har väckt reaktioner, säger P-O Hedman.

Flygningar­na genomförs nattetid, från klockan 22 till 03.

 ??  ?? FOTO PÅ HÖG NIVÅ. Till vänster en bild tagen med värmekamer­a över Stockholm (här över Johannesho­v/Globen-området. Planet på bilden är ett annat plan än det Fortum Värme använder.)
FOTO PÅ HÖG NIVÅ. Till vänster en bild tagen med värmekamer­a över Stockholm (här över Johannesho­v/Globen-området. Planet på bilden är ett annat plan än det Fortum Värme använder.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden