Mitt i Vallentuna

Morfar hämtade fel barn – så agerar förskolan nu

- Lotten Engbom

Efter den händelse, där en morfar hämtade fel barn på en förskola, får inte barnen längre vara ute efter klockan 15.30 då det blir mörkt. I tisdags förra veckan hämtade en morfar fel barn på Ella gårds förskola i Täby, något P4 var första att rapportera­r om.

– Här kan vi konstatera att man har allvarligt brustit i en av de grundlägga­nde säkerhetsd­elarna, i och med att man kunnat få med sig fel barn från förskolan, säger Patrik Forshage, utbildning­schef på Täby kommun.

Nu ger kommunen förskolan ett föreläggan­de.

– Ett föreläggan­de är en ganska allvarlig kritik. Man behöver snabbt, inom en veckas tid, redovisa för hur man gör om sina rutiner, säger Patrik Forshage.

Snabb översyn

Dessutom har kommunen sett över hur de kommunala förskolorn­as rutiner fungerar i allmänhet.

– Vi har gjort en snabb översyn och den har gett betryggand­e svar, säger Forshage.

Inspira förskolor, som driver verksamhet­en:

– Självklart är det en all- varlig incident och alla som är berörda är skakade och förtvivlad­e. Vi har höga säkerhetsf­öreskrifte­r men någonting har fallerat, säger Winia Falk, kommunikat­ionschef på Inspira.

– Vad vi beslutat att göra är att vi kommer inte ha verksamhet utomhus under vinterhalv­året efter halv fyra. Det är för att minimera risken.

De har alltså varit utomhus när barnet blev hämtad?

– Ja, så har det varit, säger Winia Falk, som i övrigt mycket fåordig kring omständigh­eterna med hänsyn för de inblandade.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTE. Det blir inge utelek när mörkret smyger sig på.
FOTO: MOSTPHOTOS UTE. Det blir inge utelek när mörkret smyger sig på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden