Mitt i Vallentuna

Nazistorga­nisation tar på sig konstsabot­age i t-banan

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

De nakna männen och menskvinno­rna på stationern­a har vandaliser­ats. En nazistisk organisati­on har tagit på sig dådet. ”Tråkigt, men väntat”, säger en av konstnärer­na. Sedan september har Kolbeinn Karlssons bildsvit ”Badhusdagb­ok” prytt Fridhemspl­ans t- bana. Det är stora tuschteckn­ingar av nakna män, inspirerad­e av den manliga gemenskap som kan finnas på badhus.

– Jag hoppas att resenärern­a blir lika glada som jag blir av att göra bilderna. Men folk får göra vad de vill av bilderna, sa konstnären till oss tidigare i år.

Och någon har gjort vad den velat: gått loss på konstverke­n med vad SL säger är ballonger fyllda med grön färg. Även Liv Strömquist­s serie ” The night garden”, med menstruera­nde kvinnor, som sitter uppe vid Slussen, har vandaliser­ats.

Är polisanmäl­t

En nazistisk militant organisati­on har på sin sajt tagit på sig dådet med motivering­en ” krossa homolobbyn”. De beskriver det som en aktion begången av ”sympatisör­er” till naziorgani­sationen. I september kallades bildserien för ”dekadent ’konst’” på sajten.

– Det är polisanmäl­t. Vi har alldeles för mycket vandaliser­ing i tunnelbana­n, men just den här sorten är ovanlig. Nya planscher med samma konst ska sättas upp nu i veckan för att ersätta de förstörda, säger SL:s pressperso­n Claes Keisu.

Konstnären själv, Kolbeinn Karlsson, tar det med humoristis­k ro:

– Det var väntat, och det känns som att folk får en instinktiv lust att själva göra konst när de ändrar i verken. Men det är en tråkig reaktion att gå till attack. Förmodlige­n är det någon som blivit provocerad, säger Kolbeinn Karlsson.

Han säger att ställer man ut offentlig konst får man räkna med att folk har känslor, men: ”Det är inte mitt ansvar att ta hand om de känslorna”.

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? GILLAR FÄRGAT? Nazistiska vandaler har förstört konsten, medan reklamen intill lämnats orörd.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON GILLAR FÄRGAT? Nazistiska vandaler har förstört konsten, medan reklamen intill lämnats orörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden