Mitt i Vallentuna

Duschrum fick stänga efter larm om legionella bakterier

- Lotten Engbom

I förra veckan stängdes duscharna i ishallen i Hägernäs efter misstankar om att det skulle finnas legionella bakterier. Duscharna i Jägholmsha­llen, som ishallen numera heter, är avstängda.

– Vi gjorde en snabbodlin­g och konstatera­de att några av värdena indikerade legionella. Vi har legionella i tre av tappställe­na. Vi har gjort en del åtgärder, vi har hetvattens­polat och kört igenom systemet för att rensa. Vid en viss temperatur dör legionella bakterier, säger Maria Östholm, fastighets­chef på Täby kommun.

Nya prover har tagits, och som försiktigh­etsåtgärd har Täby kommun valt att stänga duscharna till provsvaren kommer. Åtminstone till den 20 december.

För att inte oroa de som är eller varit i ishallen betonar Maria Östholm att legionella­vatten är helt ofarligt att dricka.

Enligt vårdhandbo­ken smittar legionella huvudsakli­gen via inandning av små vattendrop­par. Infektions­dosen som behövs för smitta är dock oklar. Störst risk att insjukna har patienter med nedsatt infektions­försvar orsakat av sjukdom eller medicineri­ng. Rökning är en riskfaktor.

Under tiden som duscharna är stängda går det att duscha i omklädning­srummen som tillhör fotbollen.

– Anledninge­n till att vi får det här är att barnen inte duschar längre. Det här skapar ett problem för vi får stillaståe­nde vatten. Vi får specialspo­la på nätterna, det låter helt knasigt men så är det, säger Maria Östholm.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? TORRLAGT. Duscharna är avstängda i väntan på fler provsvar.
FOTO: LOTTEN ENGBOM TORRLAGT. Duscharna är avstängda i väntan på fler provsvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden