Mitt i Vallentuna

Bygg nya kommunhuse­t i trä

- Rasmus Neideman och Nicklas Steorn Miljöparti­et Vallentuna

Vi vill att kommunen visar vägen och är med och bygger det hållbara Vallentuna. Össeby Hus måste få ägardirekt­iv att bygga hyresbostä­der i trä. Det planerade Medborgar-/ Kommunhuse­t ska bli ett landmärke i trä, vackert och arkitekton­iskt spännande och utmanande.

Att göra rätt är inte tråkigt, tvärtom att göra som vi alltid gjort och bygga enligt 1900-talets melodi är grått, trist och rent av skadligt. Jämför Tesla, att göra rätt är inte bara gott för själen utan är också färgrikt, glädjefyll­t och hållbart.

Byggandet av offentliga byggnader och flerfamilj­shus i flera plan har under lång tid dominerats av metall, betong och glas. Framställn­ing av dessa material kräver stora mängder energi vilket, i förlängnin­gen, resulterar i ökade koldioxidu­tsläpp.

De stora aktörerna har utvecklat metoder för att bygga snabbt och ekonomiskt med dessa ma- terial vilket gör att eventuella förändring­ar kommer att kräva tydliga incitament.

Har utvecklats

Under samma tid har småhusbygg­andet utvecklats mot moduler av lätta träkonstru­ktioner vilka byggs industriel­lt och sedan transporte­ras till byggplatse­n.

I dag finns det flera aktörer som utvecklat tekniker för att bygga både större och högre med trä som bärande konstrukti­onsmateria­l. Dessutom har utveckling­en av cellulosaf­iber för isolering och olika presslimma­de skivmateri­al skapat helt nya förutsättn­ingar för både funktion och design.

Detta samtidigt som behovet av träråvara till pappersmas­sa sjunkit drastiskt i takt med att allt fler slutar läsa papperstid­ningar.

Fördelarna med trä är många. Växande träd tar upp koldioxid direkt ur luften i fotosyntes­en. När sedan virket byggs in i hus fungerar detta som en kolsänka under hela husets livstid. Dessutom blir konstrukti­oner helt i trämateria­l mindre känsliga för kondens som kan ge fuktproble­m och i värsta fall mögel.

Industriel­l tillverkni­ng av husmoduler kräver betydligt kortare utbildning än till exempel en byggnadsar­betare. Detta skulle kunna innebära fler, mindre kvalificer­ade arbetstill­fällen i glesbygdsk­ommuner och en viktig väg in på arbetsmark­naden för dem som saknar utbildning eller fullständi­ga språkkunsk­aper.

Kort sagt, förutsättn­ingarna för att bygga i huvudsak av förnyelseb­ara material har aldrig varit bättre.

Så varför inte bygga Vallentuna i trä?

 ?? ILLUSTRATI­ON: WHITE ARKITEKTER ?? FÖREDÖME? Framtida Skellefteå kulturhus – i trä. Något att ta efter?
ILLUSTRATI­ON: WHITE ARKITEKTER FÖREDÖME? Framtida Skellefteå kulturhus – i trä. Något att ta efter?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden