Mitt i Vallentuna

”Att jobba med teater kräver disciplin”

Före detta elever till teaterlära­ren Anna Johansson på Tibble gymnasium tipsade oss om att hon kan vara Täbys bästa lärare. Vi åkte till plugget och pratade lärarroll och teater.

- Berättat för Hege Hellström

Teater är fantastisk­t, alla möts, en 10-åring och en 85-åring, och det är ljuvligt.

J ag har jobbat i snart 25 år med teater, jag har gjort mina 10 000 timmar, jag kan mitt ämne. Sedan är jag tydlig och ingen kappvändar­e.

Det tar tid för eleverna att förstå hur man jobbar med teaterämne­t, det kräver disciplin. Efter vår utbildning ska eleverna vara redo att söka till scenskolan eller danshögsko­lan.

Under vår stora slutproduk­tion arbetar jag som regissör, med kollegorna Micke Littvold och Malin Stenholm. Vi arbetar med människor i branschen, mask och scenografi från Göta Lejon. I år blir det en ”High School Musical” med premiär i april. Det är galet vad många som ser våra föreställn­ingar, det har blivit en tradition att gå. Vi har två damer som kommit in under 20 års tid – ”god dag, nu är vi här”. Teater är fantastisk­t, alla möts, en 10-åring och en 85-åring, och det är ljuvligt.

För att bli bra på teater tror många att man måste leverera en massa känslor. Men du ska ha en stor ana- lytisk förmåga. Och det är inte känslan utan situatione­n som leder oss framåt. ”Vad är det jag vill?” Så börjar agerandet. När man får grepp om det är det som att en hel värld öppnar sig.

Man behöver veta att jag vill säga något allvarligt till dig på fiket, och du vill säga något till mig. Snarare än ”jag ska vara arg”.

Många av våra elever har gått vidare. Som Emma Peters i Grotesco, Annika Herlitz som gör Elsa i ”Frost” och Andreas Wilson som spelat i ”Ondskan”. Jag har ju sett att de är bra hela tiden så det förvånar mig inte, men det som förvånar är: ”hon är 30 nu”. Jag är Facebook-vän med många gamla elever. Vi försöker ta en fika ibland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden