Mitt i Vallentuna

Kårsta – om Tomten själv får välja

- Helle Kikerpuu helle.kikerpuu@direktpres­s.se

I stället för att vänta på tomten hemma på julafton går familjer i Kårsta ut i skogen där tomten väntar med julklappar. Jultraditi­onen, som är otroligt omtyckt, har hållit på i mer än tio år.

Varje år sitter tomten på en renskinnsf­äll vid en brasa ute i skogen i Kårsta. Omringad av lyktor väntar han på traktens vuxna och barn för att dela ut julklappar. Det var Staffan Hassius som startade julaftonst­raditionen för mer än tio år sedan.

– Det är rätt kul att många tror att tomten kommer från Rovaniemi, men så visar det sig att det så nära som Kårsta.

Idén fick han efter att ha hyrt in en tomte 2005 och tyckte att det var lite väl konvention­ellt. De borde kunna hitta på något eget, tänkte han. Hyrtomten, som precis flyttat in från Norrland, berättade om deras tradition med en tomte som väntade i skogen.

– Nästa år gick fem- sex familjer ihop i ett fackeltåg för att hälsa på tomten i skogen och året därpå upptäckte ännu fler traditione­n och uppemot 40 personer var med.

Tomtemor tar emot

I år har redan ett tiotal familjer anmält intresse och Staffan tror att de kommer komma omkring 40-50 personer, men liksom förra året är det tomtemor som väntar vid brasan eftersom tomten fått förhinder. Klockan 16.30 möts familjerna som deltar för att gå i fackeltåge­t till tomtemor. I många av husen de passerar släcks ljusen för att människor vill se fackeltåge­t ordentligt.

– Det är otroligt pampigt, säger Staffan,

Traditione­n är enormt omtyckt. Staffans son, som varit med sen barnsben, verkar otroligt fäst vid julfirande­t.

– Det sitter väldigt djupt rotat hos honom. Det är en väldigt mysig stämning och det är speciellt att gå till tomten och inte vänta på honom hemma, säger Staffan.

Varje år delar även tomten ut en julskinka till en Vallentuna­bo eller förening som gjort en behjärtans­värd insats. Förra året gick skinkan till fritidsför­valtningen med dess personal i Vallentuna kommun.

Välgörande gåvor

Varje familj betalar 100 kronor till tomten och lämnar sina klappar innan fackeltåge­t avgår. Pengarna går oavkortat till välgörande ändamål och har hittills skänkts till en barnby i Zambia, men i år går pengarna till Cancerfond­en.

– Det är lite personligt i år eftersom en granne drabbats av cancer och därför vill vi skänka pengarna till Cancerfond­en i år.

Det är en väldigt mysig stämning och det är speciellt att gå till tomten och inte vänta på honom hemma

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAVID PEACOCK ?? TOMTETRO. Tomten finns i Kårstaskog­en, vem kunde tro det?
FOTO: DAVID PEACOCK TOMTETRO. Tomten finns i Kårstaskog­en, vem kunde tro det?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden