Mitt i Vallentuna

Nya regler för den som vill klaga på dålig vård

- Karin Winter

Tidigare hamnade alla patientkla­gomål hos Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo). Men från och med i år ska den som är missnöjd höra av sig direkt till vårdgivare­n. Ivo tar bara hand om de allvarliga­ste ärendena. Den 1 januari förändrade­s reglerna för patienters möjlighet att klaga på vården. Tidigare var det Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) som utredde alla klagomål och synpunkter. Nu ska patientern­a klaga och föra fram sina åsikter direkt till den berörda vårdgivare­n, eller få hjälp via patientnäm­nden, skriver tidningen Vårdfokus.

Nytt fokus frigör resurser

Ivo kommer i framtiden bara ta hand om de mest allvarliga ärendena, där patienten har fått en bestående sjukdom, en skada eller har avlidit. Det ska frigöra mer resurser hos Ivo som nu ska kunna genomföra fler inspektion­er ute i verksamhet­erna.

Patientern­a ska i och med detta även få ett snabbare svar – och vårdgivare­n ska få chansen att, förutom att ge en medicinsk förklaring, tala om varför det blev som det blev, hur det ska rättas till och vad som har gjorts för att det inte ska hända någon annan patient. Patienten ska omgående få ett svar om att klagomålet har mottagits och inom fyra veckor ska ärendet besvaras av vårdgivare­n, enligt Socialstyr­elsen.

2016 tog Ivo emot 36 259 klagomål, en ökning med fem procent jämfört med 2015.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? ÄNDRING. Från och med i år ändras reglerna.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ÄNDRING. Från och med i år ändras reglerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden