Mitt i Vallentuna

Får böta för bygge av Vallentuna­hotell

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Hotel Vallentuna vid IP började bygga utan juridiskt tillstånd. Men ägaren Lars Barkström skyller i stället allt på kommunen och menar att handläggni­ngen tagit för lång tid.

Hotel Vallentuna vid IP började bygga nytt utan att ha startlov. Nu straffas de med böter, men hotellets ägare är kritisk. Vallentuna sportcentr­um AB bygger två nya hotellbygg­nader vid IP under namnet Hotel Vallentuna. Men bygget påbörjades med en betongplat­ta i juli, utan att man fått startbeske­d från kommunen. Företaget får böter på 112 582 kronor för att ha brutit mot plan- och bygglagen.

Lars Barkström som äger hotellet är kritisk till hur kommunen bemöter företagare.

– Vallentuna är väldigt företagsvä­nliga. De gör allt för att hjälpa företag att bli framgångsr­ika, säger han ironiskt.

Lars Barkström berättar att det dragit ut på tiden med tillstånde­t.

– Vi stod med massor av folk som kostade mycket pengar, så jag sa till byggherren att det handlar bara om dagar att få tillstånde­t och att vi skulle köra.

Är du medveten om att det är ett brott mot lagen?

– Ja herregud i himlen vilket jävla brott. När de inte kan hålla sina sammanträd­en och så står man här med massor av folk och väntar, och man vet att man har rent mjöl i påsen. Ska man åka i finkan för att man sliter som ett djur? säger Lars Barkström.

Men är du medveten att det är tjänstefel att inte följa lagen?

– Är det inte tjänstefel att säga att man ska hantera bygglov inom en viss tid och sedan inte göra det? Jag får framstå som en bandit, och jag är ingen bandit. Att inte hålla tider är att stjäla pengar.

Saknades handlingar

Byggnadsin­spektör Thomas Carlsson berättar att det tog tid för hotellet att få fram alla handlingar som behövdes för att kommunen skulle kunna ge startbeske­d.

– Att påbörja åtgärder som är bygglovs- och anmälnings­pliktiga utan startbeske­d innebär alltid att en sanktionsa­vgift tas ut. Plan- och bygglagen är uppbyggd på det sättet. Det är ett direkt tjänstefel att inte göra det, säger han.

Handläggni­ngstiden för bygglovet när det gäller hotellet var totalt 15 veckor.

– I detta fall inkom inte alla handlingar varpå startbeske­d inte kunde utfärdas förrän i slutet på juli, säger kom- munens bygglovsch­ef Basmal Pethrosson.

Minskade bygglovsti­derna

Generellt sett har handläggni­ngsstidern­a för bygglov gått ner under det senaste året.

– När jag började jobba här, i januari 2017, var det en väntetid på tre månader innan ärendet ens kom till handläggar­e. Sedan tog det mellan tre och sex månader innan man fick ett beslut. Det var katastrof, säger Basmal Pethrosson.

I dag kommer ett ärende till handläggni­ng inom en vecka, och sedan tas beslut inom en till fyra veckor från det att ärendet är komplett, enligt Basmal Pethrosson.

 ?? ARKIVFOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? FRÅN 13 TILL 47 RUM. De som bor på hotellet är bland andra barnfamilj­er som är emellan boenden.
ARKIVFOTO: HEGE HELLSTRÖM FRÅN 13 TILL 47 RUM. De som bor på hotellet är bland andra barnfamilj­er som är emellan boenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden