Mitt i Vallentuna

NU BLIR DET VEGO I SKOLAN

Vallentuna kommun har bestämt sig för att utesluta kött en dag i veckan på alla kommunala skolor i kommunen. Men beskedet har rört upp känslorna, och på nätet har diskussion­erna pågått för fullt. ”En del val skollunche­ns uppgift”

- Hege Hellström Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Sedan två år tillbaka finns en vegetarisk rätt i skolan varje dag, som alla får ta av. Men i början av den här terminen kommer maten vara helvegetar­iskt en dag i veckan. Det blir alltså två vegorätter att välja på den dagen.

– Menyn ska stå för livsmedels­verkets rekommenda­tioner när det gäller näring, den ska följa kostpolicy och miljömål. Det gäller att balansera – det viktigaste är att barnen vill komma och äta, säger Charlotte Müntzing, kostchef i kommunen.

Positiva elever

När Vallentuna Nyheter besöker Karlbergss­kolan är det idel positiva tongångar om vegomat bland fyra elever i tvåan.

– Det är jättegott, jag åt vegetarisk julskinka i julas och det var mums. Djur har också känslor, säger Aline Jigrud.

– Hemma hos oss ska vi dra ner på köttet. Om vi ska äta kött ska det vara krav och ekologiskt helst, säger Elis Loberg Wanngård.

Även Leon Laurent är positiv:

– Jag gillar vegolasagn­e och vegetarisk korv stroganoff med halloumi, det fick min lillasyste­r på dagis och nu har vi lagat det hemma.

Varför är en del negativa till vegomat tror ni?

– En del tänker nog att man bara ska äta morötter och växter, de tänker inte på att det finns sojafärs och vegetarisk­a köttbullar som smakar som köttbullar, säger Elis.

Han skulle gärna se att det var helvegetar­iskt tre dagar i veckan‚ men Meja tycker att det bästa vore om det fanns både vego och annan mat varje dag.

Många känslor

På Facebook har diskussion­erna gått varma efter att nyheten släpptes, och bland de över 250 kommentare­rna finns ett brett spektrum av åsikter. Många hyllar initiati- vet, medan andra menar att det blir påtvingat för eleverna att äta vegetarisk­t.

Tobias Holmbäck, vars dotter går i Hjälmstask­olan, hade hellre sett att skolan inte införde den vegetarisk­a dagen.

– Jag tycker att det är perfekt som det varit hittills, att de kan välja fem dagar i veckan. De har vegetarisk­t fem dagar i veckan för den som vill äta grönsaker. Det är väl inte kött fem dagar i veckan för den som inte väljer vegetarisk­t. Det är väl fisk och kyckling någon dag i veckan.

– Men en dag i veckan kan det ju fungera. Men man kan säkert få till något som smakar okej.

”Måste anpassa menyn”

Charlotte Müntzing menar att skollunche­n också har ett pedagogisk­t värde.

– Att lära barnen att göra de hälsosamma valen är också skollunche­ns uppgift, vad är bra för barnen och miljön?

Men som sagt är det ett försök än så länge.

– Vi provar oss fram. Om du har som mål att vara klimatsmar­t måste man anpassa menyn. Rött kött slår hårt mot koldioxidu­tsläppen.

En del tänker nog att man bara ska äta morötter och växter, de tänker inte på att det finns sojafärs och vegetarisk­a köttbullar som smakar som köttbullar.

 ??  ??
 ??  ?? GILLAR VEGO. Aline Jigrud, Elis Loberg Wanngård, Leon Laurent och Meja De Schipper tycker att kommunens satsning är bra.
GILLAR VEGO. Aline Jigrud, Elis Loberg Wanngård, Leon Laurent och Meja De Schipper tycker att kommunens satsning är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden