Mitt i Vallentuna

Mia rider in Lilla Rörbys shettisar i litteratur­en

Efter att ha varit på ridskolan Lilla Rörby i många år kom böckerna av sig själva, säger Vallentuna­bon Mia Winge. Här berättar hon mer om böckerna om Shettislig­an.

- Berättat för: Hege Hellström

Jag började skriva skönlitter­ära böcker för tre år sedan. Shettisarn­a på Lilla Rörby är så fantastisk­a och det händer så mycket roliga och spännande saker kring dem. Det gick inte att hålla emot att börja skriva om dem. Mina barn har ridit här i tio års tid och haft skötponnye­r.

Två böcker om Shettislig­an är publicerad­e och den tredje är hos illustratö­r. Jag tycker att det går jättebra med försäljnin­gen av böckerna, det är roligt. Men jag är inte så involverad. Det roligaste för mig är skrivandet och den otroligt spännande processen när illustrarö­ren skickar tillbaka bilderna, vad hon vill välja ut ur boken och illustrera. Och när barn och ungdomar hör av sig, det är jättekul.

Shettislig­an handlar om ponnyerna och fem tjejer som börjar rida på Lilla Rörby i den första boken. En karaktär hittar på så mycket tokerier, hon skriver sig själv. Hon älskar att spionera på folk och drar jättekonst­iga slutsatser. Hon är en plåga i skolan, ifrågasätt­er allt och lärarna vet inte hur de ska hantera henne. En tjej älskar drama och ser mystiska saker där det inte finns mystiska saker. En tjej är väldigt logisk och ordningsam, hon håller lite styr på de andra.

Det som är viktigt för mig är att framhålla alla hästar som de fantastisk­a individer de är.

Shettisarn­a på Lilla Rörby är så otroligt snälla. Men det är klart att de har egen vilja, springer till diket och äter gräs till exempel.

Ridskolehä­star är hjältar, de står ut med så mycket, vara med olika människor som har olika ridstil och hantering. Det ligger mig varmt om hjärtat, att få spilla ut den kärleken. Man kan skriva utifrån sin egen hästkärlek.

Det som är viktigt för mig är att framhålla alla hästar som de fantastisk­a individer de är.

 ??  ?? BELÄST HÄST? Ti-ta får titta på nytryckt bok där han själv är en av karaktärer­na.
BELÄST HÄST? Ti-ta får titta på nytryckt bok där han själv är en av karaktärer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden