Mitt i Vallentuna

De tar över äldreboend­e – plockar inte ut någon vinst

- Hege Hellström

Nu tar Bräcke diakoni över äldreboend­et på Stångberga. Personal och boende blir kvar, enligt de nya ägarna. Från den 1 februari i år är det Bräcke diakoni som driver äldreboend­et med 29 platser, som i dagsläget är inriktade på kroppslig vård och omsorg.

– Verksamhet­er i egen regi är strategisk­t väldigt viktiga för oss. Det ger oss helt andra möjlighete­r att långsiktig­t vara med och utveckla svensk äldreomsor­g. Det handlar om att driva frågorna på nationell nivå, men också att ge personalen utbildning och låta dem vara med i olika nätverk, säger Maude Kardell Wahlbäck, områdesche­f på Bräcke diakoni.

Både personal och boende blir kvar.

– I samband med ett övertagand­e och förvärv har personalen anställnin­gstrygghet. Sedan kan det bli att man kan bli tvingad att se över roller och funktioner. De boende ska inte påverkas, det är ju deras hem, säger Maude Kardell Wahlbäck.

Ni driver företag utan att göra vinst – varför då?

– Vi delar inte ut vinst till ägare, vi är en stiftelse. Alla organisati­oner behöver ha ett visst överskott för att kunna satsa och göra nyinvester­ingar, men allt överskott går tillbaka till verksamhet­en på olika sätt. Vi drivs av att bidra till ett medmänskli­gare samhälle.

Bräcke diakoni grundades 1923 i Göteborg utifrån hur samhället såg ut då, med stora klyftor mellan rika och fattiga. Är ni en del av kyrkan? – Nej, men vi är sprungna ur svenska kyrkans värdegrund som vilar på kristen och humanistis­k människosy­n och vill bidra till ett medmänskli­gare samhälle.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRÄNDRING. Nya ägare tar över på äldreboend­et i Stångberga.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRÄNDRING. Nya ägare tar över på äldreboend­et i Stångberga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden