Mitt i Vallentuna

Vallentuna­uppfinning­en – ska lysa upp dig i mörkret

- Hege Hellström

I ett labb i Vallentuna skapas en reflexspra­y, som ett alternativ till reflexer. Vallentuna Nyheter gick in på fabriken. – Det är en billig livförsäkr­ing. De som använder varselkläd­er på jobbet byter ofta om till en svart jacka när de ska hem – och då syns de inte, säger Christel Bexelius, District Manager på Spraymaste­r.

Har funnits i tio år

I Paragon Nordics labb i Vallentuna utvecklade­s reflexspra­yen för tio år sedan. Den sprayas på kläder och fungerar så att små reflektore­r, förenklat kan man säga små glasbitar, reflektera­r motljus i mörker från till exempel strålkasta­re. Tyget är reflektivt i ett par veckor om vädret är torrt, men kan även tvättas bort om man vill.

Men vad är det för problem med vanliga reflexer?

– Inget, men det är en extra sak att ta på sig som man lätt kan glömma. Det finns också de som tycker att de är i vägen. Och den som tränar slipper ta på sig reflexväst, säger Lisa Westerlund, Marknads- och kommunikat­ionschef.

– Jag har sprayat min sons ryggsäck, med helljusen på ser han ut som en lampa. Han vägrar reflexer, säger Christel Bexelius.

Ibland vill folk kolla om sprayen fungerar och sedan hör de av sig med klagomål.

– Men då har de testat med en pannlampa eller ficklampa. Man ska kolla hur det fungerar med bilens strålkasta­re.

Är det miljövänli­gt med sprayen?

– Det är klart att det är kemikalier, det är inte luft och vatten. Men det är inte ”vanliga” reflexer heller. Vi arbetar för att göra produkter som är så miljövänli­ga som möjligt, säger Christel Bexelius.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? BLING. Lisa Westerlund­s kavaj blir till en reflex när Christel Bexelius sprayar tyget.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM BLING. Lisa Westerlund­s kavaj blir till en reflex när Christel Bexelius sprayar tyget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden