Mitt i Vallentuna

Ofredanden – även på förskolor F

-

ör någon månad sedan fick jag en inbjudan att komma till Sveriges riksdag för att visa vår film ”Sluta tafsa”. En film som den här tidningen skrivit om tidigare då den gjordes redan våren 2016. Filmen är delvis inspelad här i Täby och kom till efter att flera riksmedier uppmärksam­mat att det förekom tafsande och andra sexuella ofredanden på flera av landets stora musikfesti­valer samt att beteendet hade varit det samma i flera tyska städer i samband med nyårsfestl­igheter 2015. Jag beslutade mig för att dokumenter­a det många ungdomar hade vittnat om: utsatthet och trakasseri­er. Jag ville också försöka spegla de bakomligga­nde orsakerna.

Filmen är i första hand, som de flesta andra filmer jag producerar, avsedd att vara ett undervisni­ngsstöd i den svenska skolunderv­isningen men den passar mycket bra även på en vuxen publik. Det har skrivits mycket om filmen, inte minst i lärartidni­ngarna, vilket i sin tur ledde fram till en visning för riksdagens män och kvinnor tors- dagen den 14 december. När man som jag, denna regniga torsdag, gör entré genom parlamente­ts dörrar inbjuden av våra folkvalda kan man inte undgå att känna viss stolthet. Nu var det dags att peka ut det problem som, ett och ett halvt år efter produktion­en, vuxit likt en tropisk orkan och en revolution kallad #metoo. Min publik i riksdagen var, efter visningen, samstämmig i sina åsikter och uttryckte tacksamhet över att den här filmen nu distribuer­as till våra skolor. Att behovet är som störst just där understryk­s av att skolor är den offentliga plats där sexuella trakasseri­er förekommer allra flitigast enligt Magnus Jägerskog, generalsek­reterare i BRIS (Barnens rätt i samhället). Det är lätt att tro att ofredanden förekommer som mest på barer, nattklubba­r och andra ställen där en vuxen publik roar sig. Så är alltså inte fallet, det är bland våra ungdomar i skolmiljö som det accelerera­r. Ett minst sagt skrämmande faktum. Skolpoliti­ker och personal i skolornas korri- dorer och klassrum står inför en gigantisk uppgift.

Efter min filmvisnin­g fanns tid för frågor och debatt. Monica Green (S) ansåg att vi borde göra en film till. Jag frågade vad det var som saknades. ”Inget för den här åldersgrup­pen” svarade Monica ”men det behövs en film till för de lägre åldersgrup­perna”. Då framkom det att även i förskolorn­a förekommer det patriarkal­a, sexuella ofredandet. ”Ja absolut” säger en av mina duktiga medarbetar­e, ”jag har hört att femåringar leker våldtäkt…”.

Efter visningen promenerar jag i det eviga novemberre­gnet mot Munkbrons parkering och funderar på vart samhället är på väg? Leka våldtäkt?! Ska jag verkligen behöva gå hem och påbörja ännu en film med det svåra ämnet ”sexuellt ofredande bland förskoleba­rn ...”?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden