Mitt i Vallentuna

Övergivna villan i Kyrkbyn – ”Den går inte att rädda”

- Saga Lindqvist

Den mystiska villan i Täby Kyrkby har stått obebodd sedan många år. I april 2017 brann huset och såldes därefter. Vi kollade närmare på husets historia. 1968 köpte ett ungt par ett hus som ägdes av en dåvarande fiskhandla­re som bodde på Roslagsgat­an i Vasastan. Huset byggdes 1909 och var i behov av renovering när de nya ägarna tog över. Men någon renovering blev det inte, och det unga paret flyttade 1978 till ett annat hus i närområdet. De behöll ändå huset på Allfarväge­n 30, som under många år doldes bakom tätt och högt buskage.

– Huset har alltid stått där och det har alltid varit öde, men samtidigt varit charmigt. Det är lite sorgligt att man inte rustat upp det för det är egentligen ett väldigt fint gammalt hus, säger grannen Annika Sjölund.

När det unga paret skilde sig fick mannen ta över huset. Trots att han hade en hel del andra bostäder valde han att behålla det. Han sägs ha haft huset som ett andra hem.

I april 2017 började huset brinna då en värmefilt ska ha fattat eld på övervåning­en. Branden upptäcktes först när det dunsade ner saker från övervåning­en.

– Vi köpte huset under sommaren, efter branden i våras, säger Malin Sanner som i dag är ägare av huset tillsamman­s med sin sambo Jonas Andersson.

Nu har de nya ägarna ansökt om rivningslo­v.

– Vi har undersökt om det skulle gå att renovera huset, men tyvärr är det så pass skadat att det inte går att rädda. I stället kommer vi ta tillvara de originalde­taljer som har klarat sig undan lågorna och använda i ett nytt hus i samma stil, säger Malin Sanner. Hon fortsätter: – Tomten var vildvuxen när vi tog över med en enorm granhäck. Vi har låtit fälla över 200 träd, det var en härlig känsla att låta solen skina in på äppelträde­n för första gången på många år, säger Malin Sanner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden