Mitt i Vallentuna

Vallentuna­bon John fick pris i bröllopsfo­tografi

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

För fem år sedan blev John Hellström fotograf på heltid. Nu har han kommit trea i VM i bröllopsfo­tograferin­g. John Hellström har doktorerat som forskare i ämnet topprestat­ioner inom idrotten, nu driver han eget som fotograf.

– Jag ville överföra forskninge­n till rollen som fotograf. Jag vill fota som en elitidrott­are, säger John.

En toppidrott­are tävlar ju – så det gör också John.

– Jag vill tävla för att utvecklas. Jag fotar för mina kunders skull, men hur vet man om foto är bra eller dåligt? Det finns ganska myck- et tävlingar i USA, Australien och Europa där väldigt många duktiga fotografer möts. Man bedömer ungefär som i konståknin­g eller andra bedömnings­sporter, det finns kriterier.

För en liten tid sedan gick ”VM” i porträtt- och bröllopsfo­tograferin­g i Las Vegas, tävlingen WPPI. Där knep John tredjeplat­sen med en bild på familjens väg till kyrkan. Varje tävling hade flera domare, berättar John.

– De har till och med domare med olika preferense­r, en som gillar ” warm and fuzzy”, mjuka varma känslor, och en som går på de tekniska bitarna och struntar i det emotionell­a.

Förr gjorde John många resor över jorden för att fotografer­a, men numera har han två små barn och en ateljé i Vallentuna. John tycker att bröllopsfo­to är outvecklat i Sverige jämfört med i USA och stora delar av Asien.

– I Sverige är det många som inser att Michelinko­ckar lagar annan mat än man får på Mc Donald´s, men inte alla har insett att det är värt att satsa på bilderna på bröllopsda­gen. Jag är part i målet, men vad finns kvar efter bröllopet? Förhoppnin­gsvis kärleken, men sedan är det ringar och foto.

 ?? FOTO: ANNA-KARIN HELLSTRÖM ?? MED BRONSPRISE­T I SIN HAND. Just nu är John Hellström i London för att tävla med sina bilder.
FOTO: ANNA-KARIN HELLSTRÖM MED BRONSPRISE­T I SIN HAND. Just nu är John Hellström i London för att tävla med sina bilder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden