Mitt i Vallentuna

Kommunen räknade fel – på 27 miljoner

I oktober flaggade socialförv­altningen i Vallentuna kommun om att de skulle gå back sex mil- joner kronor. Några veckor senare var siffran i stället 33 miljoner kronor.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Den redovisade prognosen på minus sex miljoner kronor har nu ökat rejält till 33 miljoner kronor. Nu ska socialförv­altningen i Vallentuna granskas.

Socialförv­altningen redovisade en prognos på minus sex miljoner kronor i oktober. Men nu har det uppdagats att förvaltnin­gen kommer att ha ett kraftigt underskott på minus 33 miljoner kronor. Kommunstyr­elsen har därför fattat beslut om en granskning.

– Det började uppdagas i början på den här veckan. Vi tyckte naturligtv­is att de här sex miljonerna var allvarligt. Vi diskuterad­e hur vi skulle komma till rätta med det, säger Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– Det var en oerhörd chock när de här nästan 33 miljonerna uppdagades. Det är naturligtv­is oerhört allvarligt att man kan göra ett så här stort underskott.

Brustit i återkoppli­ngen

Parisa Liljestran­d menar att det brustit i återkoppli­ngen till nämnden och till politiken. En granskning ska nu visa vad som skett, hur det skett och vad som behöver göras.

– När vi undersökte vad som orsakade de sex miljonerna har förvaltnin­gen pekat ut ett antal områden i sina verksamhet­er där man haft större utgifter. Bland annat LSS-verksamhet, ensamkomma­nde, placeringa­r som varit dyrare än beräknat, säger Parisa Liljestran­d.

– Man har hittat var man haft större utgifter än plånbok, men helt och håller missat på siffrorna. Det är ett mycket större underskott på var och en av de verksamhet­sområdena.

Parisa Liljestran­d poängterar att hon inte misstänker att det rör sig om något slöseri.

– Jag tror inte att man har slösat pengar. Vi har ordning och reda i ekonomin. Att det blivit fel, ja, och man har vare sig rapportera­t eller prognostis­erat på rätt sätt. Alla nämnder har ett ansvar att hålla sig till budget, säger hon.

Vad ska man dra ned på i år, förutom träffpunkt­en?

– Just nu är vi situatione­n att vi konstatera­r underskott­et och vi måste ta reda på vad som hänt och påbörja arbetet hur det här påverkar budget för 2018.

Opposition­srådet Jaana Tilles (S) poängterar att det är majoritete­n som har an- svaret för budgeten och att det blir tydligt att de har svårighete­r att hantera budgetproc­essen.

– Budgetrama­rna verkar vara alldeles för snäva. Behoven har varit större, och då har det kostat mer. Vi insåg att pengarna inte kommer räcka, därför gick vi ut med ett annat förslag, säger hon och fortsätter:

– Men i ärligheten­s namn så skulle det inte heller ha täckt det här. Vi kunde inte ana att det kommer så pass många fler HVB- och LSSplaceri­ngar.

”En jättesvår nämnd”

Jaana Tilles menar också att just socialnämn­den är en nämnd där man inte kan spara hur som helst.

– Det är en jättesvår nämnd att effektivis­era eftersom det drabbar dem allra svagaste i samhället. Även om de vetat om de här 33 miljonerna i oktober, vad skulle vi sagt? Att vi inte placerar barn som behöver det?

Enligt Parisa Liljestran­d kommer kommunen ändå leverera ett positivt resultat för 2017.

Det var en oerhörd chock när de här nästan 33 miljonerna uppdagades. Det är naturligtv­is oerhört allvarligt att man kan göra ett så här stort underskott.

 ??  ?? CHOCKAD. Kommunstyr­elsens ordförande Parisa Liljestran­d (M) ser allvarligt på det uppdagade underskott­et.
CHOCKAD. Kommunstyr­elsens ordförande Parisa Liljestran­d (M) ser allvarligt på det uppdagade underskott­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden