Mitt i Vallentuna

Lars-Erik närmar sig yrkeslivet­s slutstatio­n

Till midsommar planerar Lars-Henrik Larsson att gå i pension. 39 år efter det att han körde sin första tur från Stockholm Östra med Roslagsban­an. Under åren har han haft flera arbetsroll­er, men det är längst fram i tåget han trivs bäst. Berättat för Kevin

-

Många av de människorn­a har jag på sätt och vis kunnat följa genom livet. Då var de 20 år och nu är de 50.

Det var den sjätte augusti 1979 som jag körde Roslagsban­an för första gången. Då hade jag redan arbetat på Saltsjöban­an i fem år. Jag hade också arbetat med lite administra­tiva uppgifter där emellan men kände att jag längtade efter naturen och skifttider­na. Då visste jag också att man behövde förare hit ut. Sen är jag ju uppväxt i trakten också.

Efter ett fem år långt mellanspel som utbildning­sledare på SL kom jag till Roslagståg 2003 och var trafikchef i tio år och när Arriva tog över blev jag trafikplan­eringschef. Men nu tänkte jag att inför den sista vintern så vill jag vara ute i verklighet­en igen.

Det är svårt att säga vad som är roligt med att köra. Men det är hela miljön och ansvaret man har för sina resenärer och för att ta dem till arbetet, eller vart de nu är på väg. Sen får man tid att vara ifred med sina egna tankar. Men jag kan tänka mig att människor som är väldigt sociala, med betoning på väldigt, nog kan tycka det är lite ensamt. Men det är ofta lugnt och fridfullt.

Det är roligt att Roslagsban­an har så starkt stöd. Det är på gott och ont som vi har fått så mycket resenärer, vi har bekymmer med att det inte finns tillräckli­gt med vagnar under vissa tider. Men att antalet resenärer ökat beror väl på inflyttnin­gen och på hur situatione­n på E18 ser ut och jag hoppas att de som väljer tåget istället för bilen verkligen uppskattar Roslagsban­an och förblir tågen trogna.

Man ser ju väldigt mycket människor som står och väntar på tåget och många av de människorn­a har jag på sätt och vis kunnat följa genom livet. Då var de 20 år och nu är de 50.

Om jag kommer sakna något när jag går i pension vet jag nog inte svaret på förrän då. Men jag vill nog kunna köra lite på timme några år till och kanske hinner vara med och köra de nya tåg som kommer om ett par år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden