Mitt i Vallentuna

Karlbergss­kolan kan få bli kvar

KAN BLI KVAR. Utredning om flytt har dragits tillbaka

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Tidigare har kommunen sagt att Karlbergss­kolan kan komma att flyttas från sina lokaler till Hjälmstask­olan. Men nu kommer ett nytt besked.

Kommunen utreder hur skolorna ska se ut i Vallentuna. Tidigare kom förslag på ny organisati­on där högstadier­na koncentrer­ades, och där Karlbergss­kolans elever flyttade från de nuvarande lokalerna till Hjälmstask­olan.

Men utredninge­n drogs tillbaka och nu jobbar tjänstemän­nen med nya förslag. Ett tredje förslag finns nu med, och i det blir undervisni­ngen kvar i Karlbergss­kolans lokaler.

Anna Harlin är en Vallentuna­bo som hört av sig till Vallentuna Nyheter. Hon är starkt kritisk till planerna på att lägga ner Karlbergss­kolan.

”Vi har fått en dotter på ett år, flyttat tillbaka till Vallentuna i och med att vi bildade familj och jag som är uppvuxen i Vallentuna såg Karlbergss­kolan som det självklara valet av skola för vår dotter”, skriver hon i sitt mejl.

Bästa placeringe­n

Anna Harlin menar att Karlbergss­kolans placering är idealisk: ”Denna fantastisk­a skolgård med skogen runt knuten finns knappt att få tag på idag. Om Karlbergss­kolan rivs skulle en del av Vallentuna­s charm att försvinna. I framtiden kommer denna typ av skolgård med central men samtidigt lugn placering vara någonting mycket eftertrakt­at. Det sker ett genera- tionsskift­e i området och det kommer trilla in mer barn allt eftersom.”

Sättet som kommunen behandlat frågan på tycker Anna Harlin är under all kritik.

– De har gått ut på lösa grunder och skrivit Karlbergss­kolan och Hjälmstask­olan på samma rad. Fast det inte finns någon utredning klar har de oroat föräldrar.

”Självuppfy­llande profetia”

Anna Harlin menar att kommunens agerande kan bli en självuppfy­llande profetia.

– Man kanske tror att förskolan och Karlbergss­kolan ska lägga ner och så väljer man en annan skola, och så blir det färre barn när de kollar elevunderl­aget. Och det finns inte ens en utredning klar.

Kommunen har hållit ett föräldramö­te, men Anna Harlin har inte lyckats få tag i några dokument som visar vad som sades.

– Då blir det att föräldrarn­a pratar med varandra och så spinner man vidare i sitt eget huvud. Det blir ryktesspri­dning.

Barn- och ungdomsnäm­nden kommer tidigast den 10 april 2018 att fatta beslut om den nya organisati­onen. Kommunen uppmanar den som har åsikter att höra av sig.

Vallentuna Nyheter har vid upprepade tillfällen sökt ansvariga tjänstemän utan att få svar. Vi har även sökt barnoch ungdomsnäm­ndens ordförande – utan svar.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? MAMMAS GATA. Anna Harlin vill att 1-åriga Wilma ska få gå i samma skola som hon själv tyckte så mycket om som barn.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM MAMMAS GATA. Anna Harlin vill att 1-åriga Wilma ska få gå i samma skola som hon själv tyckte så mycket om som barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden