Mitt i Vallentuna

Hjältarna som stoppade Angarnssjö­ängens nybygge

I dag är vi stolta över Angarnssjö­ängen och det rika fågellivet där. Men för 50 år sedan var det nära att hela området bebyggts – och blivit ett nytt Vällingby.

- Hege Hellström

fattade inte alls att man inte kan ha det för då växer det igen på en gång.

På fem år hade hela sjöängen växt igen. För att få till en lösning gick man till domstol.

– 1992 blev det ett reglerat dämme. Det var första gången i svensk domstol som det fastslogs vilket vattenstån­d som ska råda vid vissa datum. Det var ett under att få igenom domen på så kort tid.

Angarnsgru­ppen är ständigt på länsstyrel­sen om att de ska göra olika åtgärder.

– Kommunen skryter med att det är deras bästa turistmål, men lägger inte många strån i kors för att förbättra. Bland annat får länsstyrel­sen dra lasset när det gäller kostnader, säger Hans-Georg.

Nu finns ett dammsystem

Den senaste åtgärden är att man grävt upp ett dammsystem för att få hejd på fosfortill­förseln. Nu skulle mittdiket behöva fördjupas eller rensas.

– Vattnet rinner inte undan så det blir översvämni­ngar i systemet. Om länsstyrel­sen ska kunna göra någonting måste de kontakta alla markägare och det finns folk som inte alls bor i trakten, som skiter i att svara. Det tar en himla tid.

Men Angarngrup­pen fortsätter att kämpa för sitt fågeltillh­åll och idag är området klassat som riksintres­se.

– Här finns både kulturminn­en och natur. Det är ett område som har höga kvaliteter, folk har bott här sedan bronsålder­n. Och så fågellivet, det är väldigt rikt, säger Hans-Georg.

För att fler ska upptäcka Angarnssjö­ängen anordnar gruppen vandringar en gång i månaden.

– Vi har inte ställt in en enda gång. Men det kommer fler i maj än i januari, berättar Roffe Andersson som är med i gruppen och som gärna fotar fåglar.

När det nu är 50 år sedan sjöängen räddades undan bostadsbyg­gande blir det föredrag och andra tillställn­ingar.

 ?? FOTO: ANGARNGRUP­PEN ?? DÅTID. Fågelskåda­re i Angarngrup­pen, runt 1970.
FOTO: ANGARNGRUP­PEN DÅTID. Fågelskåda­re i Angarngrup­pen, runt 1970.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FÅGELSKÅDA­RE. Året är 1967, och tubkikare är ännu ovanliga – så Hans-Georg Wallentinu­s tar med sig stjärnkika­ren för att skåda fåglar.
FOTO: PRIVAT FÅGELSKÅDA­RE. Året är 1967, och tubkikare är ännu ovanliga – så Hans-Georg Wallentinu­s tar med sig stjärnkika­ren för att skåda fåglar.
 ?? FOTO: PI FRISK ?? RUTIN. Hans-Georg Wallentinu­s har varit med i Angarngrup­pen i många år.
FOTO: PI FRISK RUTIN. Hans-Georg Wallentinu­s har varit med i Angarngrup­pen i många år.
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? JAGAR. Steglits på matjakt vid solrosfält­et. Det planteras solrosor vid Angarnssjö­ängen för fåglarnas skull.
FOTO: ROLF ANDERSSON JAGAR. Steglits på matjakt vid solrosfält­et. Det planteras solrosor vid Angarnssjö­ängen för fåglarnas skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden