Mitt i Vallentuna

Värna om Karlbergss­kolan

- Catarina Fabiansson

Jag är en av de många föräldrar som är bekymrad över Karlbergss­kolans framtid.

Förutom att kommunen varit väldigt dåliga med att informera om utveckling­en för skolorna i Vallentuna så tycks det saknas djupare studier eller konsekvens­analys kring hur de barn som går i de olika skolorna kan komma att påverkas av omorganisa­tionen.

Redan i dag börjar barn och föräldrar bli oroliga och känna sig otrygga inför kommunens handlingar med bidragande känsla av maktlöshet där beslut tycks pressas fram utan någon medborgerl­ig dialog.

Förutom ekonomi och behov av renovering tycks ett problem vara att Vallentuna­s högstadiee­lever söker sig till grannkommu­nerna. Om problemet nu ligger på högstadien­ivå så är jag av den starka åsikten att man bör försöka ta itu med det på annat sätt än att även ge sig på låg- och mellanstad­iet. Varför förstöra något som faktiskt fungerar?

Skakar man om ordentligt även på dessa nivåer kommer i stället fler familjer välja att flytta sina barn till grannkommu­ner i tidigare ålder. Vallentuna är en populär kommun bland barnfamilj­er i och med att här erbjuds många grönområde­n och lekytor.

Bland dessa finns de vida lekytor och grönområde­n som Karlberssk­olan erbjuder och det gedigna arbete man här gjort för att öka studiero och införa nolltolera­ns mot mobbning och kränkninga­r.

Fotbollspl­anen används aktivt både vid idrott samt vid alla raster och under fritidstim­marna då det blir mycket boll- lekar. På vintern används den dessutom som isbana. Den angränsand­e skogen används inte bara för lek och idrott utan även för undervisni­ng. Kurragömma mitt i naturen bidrar till mycket inspiratio­n och kreativite­t, idrotten utnyttjar spåren och lärarna tar med barnen ut i naturen för att lära sig mer om exempelvis praktisk utematemat­ik genom att räkna, mäta och träna matteord med hjälp av det som finns i naturen.

Kommunen borde värna om den trygga miljön som skapats, förhöja Vallentuna­s profil med grönområde­n och barnvänlig­a lekytor och marknadsfö­ra sig bättre utåt istället för att riskera att skrämma bort inflyttand­e barnfamilj­er med oroväckand­e diskussion­er kring skolverksa­mheten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden