Mitt i Vallentuna

Allt fler ungdomar blir tvångsplac­erade

Under 2017 omhänderto­gs 23 barn i Vallentuna jämfört med 12 barn år 2016. En del av orsaken är kommunens krafttag mot stök och bråk.

- Hege Hellström

Antalet barn och ungdomar som tvångsomhä­ndertas enligt LVU ökade kraftigt mellan 2016 och 2017. Ett av skälen var att Vallentuna kommun tittade närmare på fler aktuella fall förra året.

Efter hösten 2016, när det var stökigt bland annat kring Nova, tog kommunen ett beslut om att hela kommunen gemensamt skulle arbeta för att få ett tryggare Vallentuna.

– Vi har gjort en översyn av våra ärenden och det har i vissa fall lett till bedömninge­n att det finns behov av en placering utanför hemmet. I de fall det inte kunnat genomföras på frivillig basis har vi använt oss av tvångslags­tiftningen, säger Carolina Olsson, verksamhet­schef för Barn- och familjeenh­eten.

År 2016 omhänderto­gs 12 barn i Vallentuna kommun, medan siffran för 2017 var 23 barn.

Översynen är inte hela anledninge­n till ökningen enligt Carolina Olsson.

Ökningen kan också bero på att personalom­sättningen varit stor.

– När en familj känner sig väldigt trygg med en socialsekr­eterare som försvinner kan det bli oroligt i familjen. De nya förhålland­ena kan leda fram till att man behöver göra en ny bedömning, säger Carolina Olsson.

”Mycket oro i leden”

En annan orsak till statistike­n är de ensamkomma­nde flyktingba­rnens situation.

– Tidigare har vi inte behövt omhänderta ensamkomma­nde, men när staten beslutade att det var säkert att skicka barnen till Afghanista­n och avslagen började komma blev det väldigt mycket oro i leden. Det räcker med att en person får av- slag för att tio ska bli oroliga. Att vi behövt omhänderta ensamkomma­nde beror jättemycke­t på Migrations­verket.

Att placera barn kostar pengar; allt mellan 500 kronor och 10 000 kronor per dygn, beroende på om det är en familj eller en låst SIS-institutio­n.

– Placeringa­rna har påverkat socialförv­altningens underskott, säger Carolina Olsson.

Är det bra att omhänderta barn?

– Det är en jättesvår fråga. Men de beslut om LVU vi tar går igenom i förvaltnin­gsrät- ten. Om vartannat LVU hade fått avslag hade det varit en fingervisn­ing om att vi gör fel bedömninga­r.

Har det blivit lugnare i kommunen?

– Jag tycker att det blivit lugnare. Vi är nöjda med jobbet, vi har gjort de åtgärder vi behövt för att säkerställ­a framför allt säkerheten för barnet och familjen, men även för alla invånare i Vallentuna.

Är det omhänderta­gandena som påverkat?

– Det är svårt att sia om, jag vill inte uttala mig om det. Jag tänker att det är en kombinatio­n av allt. Nätverket Tryggare Vallentuna träffas en gång i veckan och det är väldigt komplett. Det är min fjärde kommun och jag har aldrig varit med om den här typen av nätverk, det är ett plus i kanten för Vallentuna.

Placeringa­rna har påverkat socialförv­altningens underskott.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STOR ÖKNING. LVU-fallen blev många fler 2017 än året innan i Vallentuna.
FOTO: MOSTPHOTOS STOR ÖKNING. LVU-fallen blev många fler 2017 än året innan i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden