Mitt i Vallentuna

De är redo att kartlägga sina bästa ställen i Vallentuna

Ska kartlägga smultronst­ällen i naturen

- Helle Kikerpuu

Google Sverige och svenska scouterna har inlett ett samarbete för att kartlägga scouternas smultronst­ällen och locka allmänhete­n ut i skogen. Nu kommer projektet till Vallentuna.

Utifrån värderinge­n ”världen är för alla” föddes idén om ett gemensamt projekt att kartlägga stigar och naturområd­en där Google Sverige står för teknik och plattform, och scouterna för kunskap om friluftsli­v, vildmark och äventyr.

– Det här är en tanke som funnit rätt länge. Vi i scouterna syns ju inte så mycket eftersom vi är så mycket ute i skogen tack vare allemansrä­tten. Och så tänkte vi – hur kan vi bjuda in allmänhete­n till naturen såsom vi känner den och få andra att känna sig trygga och bege sig ut i skogen? säger Caroline Thunved, kommunikat­ionschef för scouterna.

Då föddes idén att göra en karta varpå scouternas egna reklambyrå vände sig till de som redan har tillgång till en större kartverksa­mhet – Google Sverige.

– Vi frågade om de var in- tresserade att kartlägga scouternas smultronst­ällen och det var de.

Ska kartlägga i ett år

Projektet lanserades 6 november och kommer sträcka sig över ett år. Varje helg beger sig scoutkårer i landet ut med kamera för att samla in filmer till Googles Street View och deras egna karta Scout View.

Denna helg är det dags för Vallentuna scoutkår att gå på vandring och dokumenter­a i Angarns naturreser­vat med en Scout View-kamera.

– Vi har en begränsad mängd utrustning och bara några få kårer kan gå ut varje helg, därför får kårerna skicka in en ansökan.

Nu har fler scoutlände­r fått upp ögonen för samarbetet mellan de svenska scouterna och Google.

– Nu håller vi på och se om vi kan ta det vidare till andra länder, säger Caroline Thunved.

– I början använde vi en större trekker ( filmutrust­ningen) från Google och den kanske vi kan få tillbaka, men det är mycket enklare än så att filma. Vi sätter fast en 360- graders kamera på en hjälm och så har man en app nedladdad som filmar och sparar.

Men är det alltså så att scouterna jobbar gratis åt multiföret­aget Google?

– Ja det kan man säga att vi gör, men vi får ju också gratis tillbaka i form av våra egna kartor och därför är det ett fint samarbete vars syftet är att få andra att gå ut i naturen och röra på sig mer.

Även på Googles egen Street View kommer det ibland gå att se scouterna som är ute och går om man zoomar in. På scouternas egna kartor kommer det även finnas mer informatio­n.

– Vi kommer ha mer dokumenter­at och om man klickar på visa områden berättar vi mer om området, hur lång tid det tar att komma dit och hur man tar sig dit, säger Caroline Thunved.

Nu håller vi på och se om vi kan ta det vidare till andra länder.

 ??  ??
 ?? FOTO: SCOUTERNA ?? DELAR MED SIG. Scouterna och Google Sverige kartlägger stigar tillsamman­s för att få allmänhete­n att bege sig ut i naturen.
FOTO: SCOUTERNA DELAR MED SIG. Scouterna och Google Sverige kartlägger stigar tillsamman­s för att få allmänhete­n att bege sig ut i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden