Mitt i Vallentuna

Nu öppnas Norrorts nya närakut: ”Fantastisk­t”

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

I torsdags öppnade Danderyds nya närakut. Vi tittade in på det som ska vara ett mellanting mellan primärvård­en och akutsjukvå­rden och som ska ta emot 30 000 besök per år. Under onsdagseft­ermiddagen var det invigning för Danderyds nya närakut, en av flera närakuter som öppnats och ska öppnas i Stockholm under det kommande året.

Leon Sylverberg är ansvarig verksamhet­schef för sju av de nya näraktuern­a och har varit involverad i arbetet från dag ett.

– Det här är kanske ett av det roligaste uppdragen som finns. Man utvecklar en helt ny vård och här har jag varit med och kunnat påverka hur det ska vara uppbyggt.

Leon beräknar att närakuten på Danderyds sjukhus kommer kunna ta emot cirka 30 000 besök per år och räknar med att 40 procent av patientern­a kommer vara barn.

– 10– 15 procent av patientern­a som besöker vanliga akuten kommer kunna tas om hand på närakuten. Fördelen innebär såklart kortare väntetid och billigare för landstinge­t i form att vi då också frigör arbetsresu­rser.

Maria Lindblom är enhetschef på närakuten och den som kommer vara ansvarig på plats.

– Det känns fantastisk­t. Men bara för att vi startar igång nu så är det inte rosa bomull, det är nu det riktiga arbetet börjar.

Men hur vet man då var man ska gå – till vanliga akuten eller till närakuten?

– Det kan vara svårt att veta för gemene man. Som vi ser det spelar det ingen roll, bägge verksamhet­erna kommer utgå från samma dokument och sen kunna lotsa en rätt.

– Men det här är en utveckling av närakuten som är en jätterefor­m av hela Stockholms läns landsting. Vi blir som en mellanform mellan primärvård­en och akutsjukvå­rden. Och det kommer finnas specialist­läkare, omvårdnads­personal och specialist­sjuksköter­skor.

Närakuten öppnade under torsdagen den 1 februari och har därefter öppet alla dagar från 08–22.

 ??  ?? INVIGS. Närakuten invigdes i torsdags. Tanken är att den ska avlasta sjukhusen.
INVIGS. Närakuten invigdes i torsdags. Tanken är att den ska avlasta sjukhusen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden