Mitt i Vallentuna

S: ”Rättegångs­stämning” på mötet

- Hege Hellström

På det möte där socialtjän­stens underskott diskuterad­es blev det mycket hård stämning, enligt Jaana Tilles (S). Hon är orolig över att de anställda kan skrämmas bort från kommunen. Den 19 januari 2018 träffades Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott, KSAU, för ett möte. Jaana Tilles (S) trodde att det skulle handla om neddragnin­g av hörsel- och synkonsule­nter, men i stället avslöjades det på mötet att socialförv­altningen skulle gå 33 miljoner back i stället för 6 miljoner.

Med på mötet fanns tjänstemän från socialförv­altningen.

– Man såg på dem att det inte var roligt möte. Speciellt i en sådan här svår situation där man själv är förtvivlad gäller det att alla mötesdelta­gare ser till att skapa ett framåtsyft­ande och konstrukti­vt mötesklima­t så att man inte hamnar i sitsen att vissa känner sig anklagade. Det blev rättegångs­stämning, faktiskt, och det är olyckligt, säger Jaana Tilles.

Hon säger att även hon kan ha betett sig på ett felaktigt sätt.

– Jag säger inte att vi var änglar, men mötet blev tokigt.

Nu har Socialdemo­kraterna skrivit ett brev till kommunen där man skriver att tjänstemän­nen inte har behandlats enligt den värdegrund som är fastslagen i kommunen, och att de behandlats kränkande.

Oroar sig för uppsägning­ar

Jaana Tilles oroar sig över att mötet kan leda till att tjänstemän säger upp sig.

– Om vi nu varit lyckosamma och rekryterat duktiga medarbetar­e ska man komma ihåg det i tuffa stunder, vi måste försöka värna om den personal vi har. Konsultkos­tnaderna var 12 miljoner år 2017, och de kan bli höga i år också om vi inte får behålla vår personal.

Men Parisa Liljestran­d (M), kommunalrå­d, är av en helt annan åsikt.

– Jag håller verkligen inte med. När en förvaltnin­g gör ett gigantiskt oförklarli­gt underskott som inte återspegla­ts i en enda prognos under ett års tid är det min roll som kommunstyr­elsens ordförande att reagera och kräva svar och analys. Det kräver att jag ställer tuffa frågor och utreder hur det kunnat bli så här, säger Parisa Liljestran­d.

Hon menar att skattebeta­larnas pengar ska användas med stor respekt.

– Och det åligger vårt ansvar att se till att så sker.

”Återkomman­de lurade”

I ett svarsbrev till Socialdemo­kraterna beskriver Parisa Liljestran­d hur hon känt när det stora underskott­et uppdagats.

– Jag blir arg för att vi som demokratis­kt valda i princip har blivit återkomman­de lurade under året.

Vidare står det i brevet att Vallentuna­borna bör känna stor oro över två saker.

– För det första att några tjänstemän inom kommunen agerat på ett sätt som bakbundit de folkvaldas möjlighete­r att styra inom demokratis­kt beslutade ramar. För det andra att Socialdemo­kraterna, som gör anspråk på att styra Vallentuna, väljer att tycka synd om tjänstemän istället för att möta det stora och odemokrati­ska problemet. Det är helt obegriplig­t att de väljer att kritisera min upprördhet och tydlighet istället för att bidra till en lösning.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON/ ?? TYCKER OLIKA. Parisa Liljestran­d (M) menar att man har all rätt att bli arg, medan Jaana Tilles (S) tycker att mötet höll en kränkande ton.
FOTO: ROFFE ANDERSSON/ TYCKER OLIKA. Parisa Liljestran­d (M) menar att man har all rätt att bli arg, medan Jaana Tilles (S) tycker att mötet höll en kränkande ton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden