Mitt i Vallentuna

Så storstädar du effektivt

Vinterns mörkaste dagar är förbi och vi går mot ljusare tider. Förhoppnin­gsvis är det inte allt för långt kvar innan snödroppar­na dyker upp i rabatterna. Förbered vårens intåg redan nu med en ordentlig storstädni­ng!

- Text: Ida Blom

Vi är olika, vi människor. Det finns de som tycker det är avslappnan­de och ganska härligt att få feja runt hemma och göra rent och fint. Sen finns det självklart de som känner det motsatta; att en vårstädnin­g inte direkt är en av de mest fröjdefull­a aktivitete­rna.

Oavsett vilken grupp du tillhör finns det råd och tips som kan hjälpa dig när stor-rengöringe­n hemma ändå är ett faktum, och de tänkte vi ge här.

Planerad städning

Innan du börjar kan det vara bra att ha planen klar för sig. Risken är annars att du börjar städa på fem olika ställen samtidigt, och då tar det oftast längre tid än om du städar mer metodiskt.

Efter att du tänkt igenom städplaner­ingen är det bra att börja med att rensa ut allt du inte längre vill ha eller behöver.

Gå igenom ditt hem, rum för rum, och plocka undan allt som du faktiskt varken tycker om eller använder. Välj sedan om det du samlat ihop ska skänkas eller slängas.

Kuddarna i vardagsrum­ssoffan och mattor i hemmet har sedan förra storstädni­ngen hunnit samla på sig en del smuts och kvalster. Därför mår de bra av att tas ut i friska luften för att vädras och ännu hellre piskas om det finns möjlighet. Detsamma gäller täcken, kuddar och madrassen ifrån sovrummet.

När det gäller möbler kan du istället för att dammsuga fåtöljer och soffor lägga ett fuktigt lakan ovanpå möbeln och sedan slå med mattpiska.

Då yr inte dammet runt i rummet utan samlas istället i lakanet som sedan slängs i tvätten.

Bort med dammet

När du nu kommit igång och tagit tag i de större möblerna i hemmet kan du gå över till att dammtorka de ytor där damm lätt samlas. Ta undan prydnadssa­kerna i hyllor och skåp, torka av dom med en våt trasa eller dammvippa, se till att ytan de stod på är ren och fin och ställ sedan tillbaka.

Torka lister vid tak och golv innan du går över till golvrengör­ingen. Vill du vara säker på att damm inte yr runt i ditt hem så an- vänd en torr mopp av mikrofiber istället för dammsugare.

Är dina golv i större behov av en ordentlig rengöring så använd såpa och fuktig mopp.

Sista rycket

Efter att allt detta är gjort i alla hemmets rum är det köket och badrummet kvar. Ugnen och spisen i köket ska rengöras ordentligt. Passa också på att rengöra kylen och efteråt rensa ur där och i skafferihy­llorna. När du känner dig klar i köket så tvätta alla textilier som använts där och släng alla gamla kökssvampa­r och disktrasor. Samma gäller i badrummet. Se till att du gått över toaletten ordentligt och rengjort kranar, handfat och kakelfogar med bra rengörings­medel för att få bort kalkavlagr­ingar som kan ha samlats där. Så där! Om du gjort allt detta har du klarat av en ordentlig vårstädnin­g. Självklart kan du gå in mer i detalj om du skulle vilja men dessa steg lägger en god grund för att hemmet ska vara rent och fräscht för en tid framöver!

 ?? FOTO: CHOREOGRAP­H ?? RÄTT ORDNING. Rengör kranar och öppna ytor när du känner dig färdig med resten av köket.
FOTO: CHOREOGRAP­H RÄTT ORDNING. Rengör kranar och öppna ytor när du känner dig färdig med resten av köket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden