Mitt i Vallentuna

Oansvarigt av Alliansen

- Jaana Tilles (S), Opposition­sråd Ing-Marie Elfström (S), Gruppledar­e i Socialnämn­den Thomas Arctaedius (S), Gruppledar­e i Barn- och ungdomsnäm­nden Jerri Bergström (S), Ordförande för Socialdemo­kraterna i Vallentuna

Snäva ekonomiska budgetrama­r, bristande kontroll och uppföljnin­g, ogenomtänk­ta förslag och ofinansier­ade beslut. Det är inte bara Socialdemo­kraterna som är oroliga över vad som händer i skolan och i socialförv­altningen. Oron finns också bland de äldre, elever, föräldrar och anställda i kommunen.

Vikarie-, inköps- och anställnin­gsstopp på grund av ekonomiskt underskott bara några månader före årsskiftet fick skolans personal att gå på knäna. Samtidigt var Alliansen ivrig att genomföra en ny skolorgani­sation utan analysoch konsekvens­beskrivnin­gar och dessutom helt utan barnperspe­ktivet. Efter Socialdemo­kraternas kritik och krav på ordentliga beslutsund­erlag sköt Alliansen på beslutet till våren 2018.

Hur Alliansen ens kan tänka sig att lägga ner skolor och förskolor utan att fundera på konsekvens­erna är ett mysterium för oss. Mer eller mindre alla kommuninvå­nare berörs av frågan. Det krävs förankring i flera led innan man lägga sådana förslag.

Alliansen verkar inte heller ha kontroll över skolvalsbl­anketterna som är utskickade till föräldrar med skolsamman­slagningar som inte har behandlats politiskt.

Skolvalsal­ternativen på kommunens hemsida har varierat under de senaste veckorna. Vad är det som pågår? Föräldrarn­a vet inte vem det är som styr och vems ord kan man lita på. Finns skolan de vill välja åt sina barn kvar överhuvudt­aget på hösten? Alliansen har uppenbart helt tappat greppet.

Ett annat område där det händer mycket är socialförv­altningens ansvarsomr­åde som till en stor del styrs av lagar. Man kan inte låta sig begränsas av alltför snäva ekonomiska ramar. Det vore att bryta mot lagen. Myndighets­beslut får endast fattas av chefer med rätt utbildning och ärenden ska beredas av socionomer. När det inte finns tillräckli­gt med utbildad egen personal är man på händerna av dyra konsulter. Det är en orsak till underskott­et.

Konsekvens­erna av Alliansens bristande styrning slår hårt mot kommunens äldre. Syn- och hörselkons­ulentens tjänst är indragen efter ett besparings­krav från Alliansen. Den servicen har varit oerhört uppskattad av kommunens äldre som nu är helt förtvivlad­e och vet inte vart de ska vända sig till när det är t.ex. dags att byta batteri i hörselappa­raten. Att dra in öppettider på Träffpunkt­erna och syn- och hörselkons­ulenttjäns­ten är helt fel.

Kommunens anställda inom skolan och socialtjän­sten gör ett bra arbete under de rådande förvirrade förutsättn­ingarna. Med god personalpo­litik kan vi behålla våra kompetenta medarbetar­e och slippa anlita dyra konsulter. Tyvärr befarar vi större personalfl­ykt från kommunen som en direkt konsekvens av den ryckiga och kortsiktig­a politik som den moderatled­da alliansen driver.

 ?? FOTO: TYLER OLSON ?? KRITIK. Insändarsk­ribenterna kritiserar hur Alliansen bland annat styr över socialföva­ltningen i Vallentuna.
FOTO: TYLER OLSON KRITIK. Insändarsk­ribenterna kritiserar hur Alliansen bland annat styr över socialföva­ltningen i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden